Rendszeres olvasók

2023. március 15., szerda

William the Bloody - Spike


Home, sweet home...

 Egy vallomással tartozom, én is, mint gondolom sokan, Angel miatt kezdtem el nézni a Buffy, a vámpírok réme című sorozatot. Ez nálam egészen a 2. szezon 3. részéig tartott, amikor is behajtott a képernyőbe egy kopott, fekete Cadillac, aztán kiszállt belőle egy ráncos képű, Billy Idol fazon és rágyújtott. Annyit mondott: "Home, sweet home", de ezzel végérvényesen megpecsételte a sorozat és a nézők sorsát. Ez a hidrogénszőke punk, vagyis Spike, igazán felpezsdítette a tinidrámába hajló sorozatot.


Zsánerkép a 2. szezonból

Spike alapkaraktere, a szarkasztikus humorú szociopata, üdítő változás volt Angel folyton szenvedő személyiségéhez képest (az első rész végén például kiteszi egy kicsit a napra a felkent főgonoszt, mert túl sokat pattog). Drusillához kötőtő szenvedélye - amely később más női szereplők irányába teljesedik ki -, lázadó, minden tekintélyt és hagyományokat felrúgó karaktere, épp úgy szimpatikussá teszi, mint emberi gyengeségei. Ezt a formát sikerült megtartania végig a 2. szezonban, de  később, a 4. és 5. évad során rendesen kiherélték, ennek ellenére mégis ő volt a legizgalmasabb és kiszámíthatatlanabb, vagyis az, akiért érdemes egyáltalán követni a sorozatot. A 6. szezonban szerencsére kezd újra magára találni, a 7-ben remekel, és miután átcsúszott az Angel záró, 5. évadába, ott már régi fényébe konspirál.


Spike és Dru

Spike eredetileg csak a 2. szezonban szerepelt volna, de a rajongóknak köszönhetően kapott egy epizódszerepet a következő évadban, és a 4. évadtól pedig állandó mellékszereplőként funkcionált. Azonban csak jóval később ismerjük meg a háttértörténetet, bár azt kezdettől fogva tudjuk róla, hogy angol. Mint kiderül egy zseniálisan megszerkesztett duplaepizódból (a Buffy és az Angel sorozatokban egymás után került bemutatásra, egymást kiegészítve más-más szemszögből), egy gazdag polgári családból származó, félénk fiúról van szó, aki borzalmas verseket ír szerelme tárgyának. Külön pikantériát kölcsönöz a dolognak, hogy egyetlen rajongója az akkor még nagyon gonosz Angelus. Aztán kiszemeli magának Dru és innentől már egyenes az út a drámai, majd eléggé sajátos végkifejletig. Mellesleg, vagy nem is annyira mellesleg, Spike az egyetlen vámpír, aki vadászt ölt - szám szerint kettőt. Ebben, hogy úgy mondjam, alaposan überelte a főhős Angelt - ezt a pechet!


A bőrkabát

Spike egyik attribútuma a nevezetes bőrkabátja, amit - mint később megtudjuk - New Yorkban szerzett az általa megölt második vadásztól.  Ez a kabát egyfajta szimbólum, számos részben felbukkan és fontos szerepet tölt be. Jellemző az a momentum is, amikor nem hordja, végül mégis visszatér hozzá. Mellesleg a kabát másolata bárki számára elérhető, megvásárolható, ahogyan a Spike-ról készült (Pop!, Lego, stb.) figurák.






Spike különböző stílusban



A borító tűrhető, a belívet engedjük el

Miután végig vitte a Buffyt majd feldobta az Angel utolsó évadát, Spike a képregényekben is tarolt. Rendszeres szereplő az Angel and Spike névre keresztelt sorozatban, sőt, saját képregényt is kapott. Sajnos ezen munkák színvonala jóval a tévésorozatok szintje alatt van, de örüljünk egyáltalán annak, hogy létezik, magyarul egyébként nem jelentek meg. Zárójelben jelzem, hogy nálunk a Buffy-könyvsorozat sem aratott osztatlan sikert, aminek talán egyik oka, hogy Spike csak a borítón szerepel.


John Hart, az intrikus

James Marsters, a Spike karakterét megformáló színész, aki kiváló zenész is egyben, számos más filmben és sorozatban is szerepelt (Torchwood, Smallville), a rajongók számára azonban mégis Spike marad. Ezzel talán egyedül John Hart szerepe veheti fel a versenyt, a Doctor Who melléksorozataként futott Torchwood 2. szezonjában, ahol két igen ütős rész erejéig bukkan fel. John Hart számos rokon vonást mutat Spike-kal, és éppúgy felforgatta Cardiff városát, mint vámpírkollégája Sunnydale-t. Marsters zenész karrierét nem kíséri rivalda fény, de stabil rajongótábort mondhat magáénak. A neten bárki meghallgathatja dalait.

Utóhang, avagy a szinkronhangok:

Spike magyar hangja a 2. szezonban Fesztbaum Béla volt, zseniális színész, és olyan színezetet adott a karakternek, ami magasan a többi szereplő fölé emelte. Később sajnos mások vették át ezt a feladatot, ami egy kissé lehangoló. Javaslom a többi szezont eredeti nyelven megtekinteni vagy német szinkronnal, ami szintén pazar.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése