Rendszeres olvasók

2023. március 30., csütörtök

Dracula 2000

 Csak úgy özönlenek felénk a vámpírfilmek és -sorozatok, szinte kilóra gyártják őket. Azonban én nem vagyok mindenevő, kénytelen vagyok több tucatot végigpörgetni, mire ráakadok egy igazán jóra.  Ott van például a Dracula Untold (2014), kiváló szereposztás: Luke Evans, Charles Dance, viszont pocsék forgatókönyv és egy felejthető film. Szerencsére a Dracula 2000 nem ebbe a kategóriába tartozik.


Már a plakát is ígéretes

A 2000-ben - szinte hihetetlen! - bemutatott film pazar színészeket vonultat fel a főbb szerepekben ugyanúgy, mint a kevésbé jelentős karakterekben. Az ügyeletes jófiú Jonny Lee Miller - mellesleg totál érdektelen fickó -, van Helsing Christopher Plummer - a mindig zseniális nagy öreg -, aktuális fővámpírunk pedig az akkor még kevésbé ismert, de annál fantasztikusabb Gerald Butler - illetve: Omar Epps, Jennifer Esposito, Jeri Ryan. Költői kérdés: miért van az, hogy az esetek többségében Dracula mindig sármosabb, mint az elpusztítására szövetkezett többiek?


Miért is?

A szereposztáson túl a forgatókönyv és a rendezés is kitett magáért. A zene - köszönet a Virgin Megastore-nak - külön dicséretet érdemel, akárcsak a háttérként szolgáló New Orleans. Röviden, minden összejött ahhoz, hogy megszülethessen a Coppola-féle Dracula méltó utódja. Ráadásul új, eddig fel nem használt értelmezést ad a figurának, bár a végkifejlet nagyon is klasszikus. A fotelhez bilincsel az első pillanattól az utolsóig, nem lehet betelni vele.

Elbűvöl!

Patrick Lussier rendező, forgatókönyvírónak nem kellett erőlködnie, hiszen korábban olyan produkcióban vett részt, mint a Hegylakó-sorozat, a Doctor Who?-film - valahogy mindig képbe kerül - és a Vámpír Brooklynban - lásd az idetartozó bejegyezés. Nyilvánvaló, hogy mestere a szakmájának, és külön köszönet ezért a filmét, illetve a folytatásokért, melyekben Jason Scott Lee mellett egy másik legenda, Rutger Hauer is felbukkan.

P. S.:

"I never drink... coffee"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése