Rendszeres olvasók

2023. március 15., szerda

Columbo és az elnyűhetetlen ballonkabát

Columbo kétségtelen, hogy ugyan úgy elnyűhetetlen, mint ballonkabátja, Kutya és a Peugeot. Sokan igyekeztek megfejteni az okot, hogy a rajongók miért nézik meg újra és újra a már ezerszer látott epizódokat, miért olyan népszerű még napjainkban, melynek ékes bizonyítéka például a "Just One More Thing" feliratú bögre és társai. Erre a kérdésre nem tudom a konkrét választ, bár gyerekkorom óta rajongónak számítok - azt persze szívesen felsorolnám, én miért szeretem - , de az biztos, hogy Columbo hadnagy egyénisége, a történetek minőségi kidolgozása, az apró poénok, melyeket csak többszöri megtekintés után szúrhatunk ki, éppen úgy hozzá tartoznak vonzerejéhez, mint a gyilkos karaktereket vagy mellékszerepeket megformáló színészek. A sorozat egyértelműen mestermunka, és Columbo hadnagy szinte már az első szezonok alatt legendává vált (erről Peter Falk is beszámol életrajzi könyvében). Később igyekeztek ezt a nimbuszt kihasználni, de a további próbálkozások (a könnyen felejthető Mrs. Columbo sorozat, vagy a változó színvonalon megírt regények) mind kudarcot vallottak, mert hiányzott belőlük a Peter Falk által megformált esszencia.



2022-ben jelent magyar nyelven a Mindörökké Columbo című könyv, mely minden rajongó számára kötelező olvasmány lehet. Számtalan érdekes sztorit tartalmaz a sorozat születéséről, az epizódokról, Peter Falkról és azokról, akik a háttérből ugyan, de tevékenyen részt vettek az alkotásban. Ha belekezd az ember, garantálom, hogy nem tudja letenni, és a végén csalódottan veszi tudomásul, hogy újabb fejezetek helyett a borító hátsó oldalával találja magát szembe. Igazi csemege, csak ajánlani tudom!

Peter Falkról bátran kijelenthetjük, hogy ő maga Columbo. Ez áttétesen és konkrét értelemben is igaz, hiszen tevékenyen vett részt a karakter formálásában - a ballonkabát, az autó, a kutya és a szivar is mind olyan elem, amely Falk ötlete vagy választása alapján került a történetbe -, ráadásul a forgatókönyvben is gyakran eszközölt változtatásokat, sőt, egy epizódot ő maga rendezett. Falk maximalizmusának köszönhető az az igényesség, ami a sorozatot jellemzi.

A Columbo 1971 és 2003 között készült, hosszabb kihagyással 10 szezon, összesen 69 epizód. Számos nagy névvel találkozhatunk a sorozatban, mint William Shatner (Star Trek), Leonard Nimoy (Star Trek), Janet Leigh (Psycho), Vera Miles (Psycho), Faye Dunaway, Anthony Andrews. A mellékszereplők között pedig olyan legendák bukkannak fel, mint Leslie Nielsen, Vincent Price és Little Richard.


A Mindörökké Columbo vezetett el Peter Falk: Just One More Thing című önéletrajzához. Sajnos valamiért - számomra érthetetlen módon - ez a könyv magyar nyelven eddig még nem jelent meg, pedig lebilincselő olvasmány. Falk egyénisége teljesen áthatja, sajátos humorával tálalja az olykor megdöbbentő, máskor humoros epizódokat. A könyv egyedülálló képanyaggal rendelkezik, a fotók és Falk grafikái varázslatos hangulatot kölcsönöznek a beszámolóknak. És ha már Falk rajzai szóba kerültek, számomra különösen érdekes ahogyan a képzőművészethez viszonyul, ahogyan ír róla, ahogyan elmeséli, hogyan is csöppent bele az alkotás folyamatába, hogyan ragadta magával, vált a szenvedélyévé. Fő témája a női test, amiről azt írta: "...feltűzött hajjal - leengedett hajjal - ruhában - ruha nélkül. Egy férfi számára a legelbűvölőbb téma."*


Peter Falk rajza: Just One More Thing

* Peter Falk: Just One More Think, Arrow Books, 2006, 214. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése