Rendszeres olvasók

2023. április 1., szombat

Vámpír Brooklynban 1995 - Eddie Murphy

 A fekete - manapság inkább afroamerikai - vámpírfilmeknek megvan a saját kultusza és kultúrköre. Nem vagyok benne túlzottan járatos, kevés opuszba mertem bevágni, mégis az egyik ezek közül benne van a Top 10-ben, és az Eddie Murphy főszereplésével forgatott Vámpír Brooklynban méltó párja a többi klasszikusnak.

A Demeteren érkezett, és már sejtjük, hogy ki lehet

'95-ben Eddie Murphy főként a vicces oldaláról volt ismert, így amikor elmentem a moziba, én is valami hasonlóra számítottam. Az tény, hogy Murphy-nek rengeteg lehetősége volt ebben a filmben is megvillantania vámpírfogai mellett komikusi vénáját, de ennél sokkal lényegesebb, hogy megismerhettük a sötét vagyis inkább komolyabb oldalát. A vígjátéki elemek ellenére ugyanis ez bizony horror a javából sajátos bájjal és humorral - kezdve az olasz konyhával. Murphy egyébként ezúttal forgatókönyvíróként is debütált nem is akárhogyan. Bár azok számára, akik végignézték Murphy valamelyik önálló estjét, ez nem akkora meglepetés.


Együtt szerelemben...


...és bűnben

A hagyományos kellékek - párját kereső vámpír, vámpírvadász, hősszerelmes, a nő, akiért meg kell küzdeni a gonosszal, koporsó, fokhagyma - mind adottak, bár Renfield figurája kissé átalakul. Mindez modern környezetben némi vuduval fűszerezve. A megszokott sztori váratlan fordulatokkal egészül ki, így végül mégsem lesz lerágott csont, egyedi, izgalmas és szenvedélyes alkotást tárva a nézők elé. Akik abból indulnának ki, hogy Murphy erre a szerepre alkalmatlan, azok sajnos csalódni fognak, mert tanúi lehetnek annak, hogyan válik kegyetlen gyilkossá, borzalmas szörnyeteggé. Az általa megformált vámpírnak a maga mögött hagyott holttestek ellenére mégis lehengerlő stílusa van.


"Szeretném meghívni... vacsorára"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése