Rendszeres olvasók

2023. április 1., szombat

Cruella 2021 - Szörnyella

 Előre bocsátom, nem vagyok Disney-fan, de ezt a filmet érdeklődéssel figyeltem, kíváncsi voltam, mit hoznak ki ebből a figurából. Glenn Close 1996-ban eléggé magasra tette a lécet, de úgy tűnik Emma Stone-nak sikerült felvennie a ritmust.

A megszokott fekete-fehér designe némi vörössel vadítva

London és a '70-es évek, ez lenne a háttér, valamint divat minden mennyiségben. Cruella kissé dickensi gyermekkora után kamaszosan felnőtt fiatalévei sajátos stílusban, drámamentesen tálalva. Az eseményeket nem mindig gáncs nélkül való főhősnőnk kommentálja egyedi hangvételt és látásmódot nyújtva a filmnek. A történet frappáns fordulatokban és intrikákban gazdag, lényege pedig a kegyetlen divatguru, a Bárónő - korábban főnök, majd ellenfél - és Cruella közti párviadal.

A nagy ellenfél mindig harcra kész

Két végpontunk a feltörekvő és bosszúszomjas Cruella és az Emma Thompson által zseniálisan alakított Bárónő, aki gondolkodás nélkül eltapos bárkit, aki az útjában áll. Egy tolvaj kis senki és egy végletekig önző, sikerben és gazdagságban fürdőző asszony. Párharcuk színhelye az egész város, ezért látványos küzdelmük frappánsan kivitelezett megoldásokat kíván, az új tavaszi kollekció hajrájában pedig a kulcsdarab újjászületése a csúcspont - mellesleg a film kiemelkedő tökéletességgel megkomponált jelenete.


Pazar kosztümök...


...bármely alkalomra és stílusban...


...kissé punk...

...dekandens, mégis elegáns

Szívesen beszélnék szuperlatívuszokban a filmről, azonban sajnos van egy gyenge pontja. Számomra értelmezhetetlen módon a forgatókönyvíró nagyon ragaszkodott ahhoz, hogy Cruella későbbi személyiségét beleerőltesse a történetbe. Főhősnőnknek így kettős személyisége van, és nyilván a végén a kedvesebb kerül koporsóba. Kissé erőltettetnek hat ez a következetes ragaszkodás a már ismert Cruella-style-hoz, elég lett volna utalni rá, finoman rávezetni a nézőt. Ettől egynémely jelent kissé izzadságszagú. Ez a bosszantó apróság azonban nem annyira elviselhetetlen, hogy ne lehetne többször megnézni a filmet, sőt, egyszerűen muszáj kellemes hangulatának köszönhetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése