Rendszeres olvasók

2023. április 2., vasárnap

Therapy for a Vampire 2014

 Igazán örömteli, ha olyan feldolgozásba botlik az ember, ami nem a megszokott Drakula-történetet hozza, vagy annak tinidrámává silányult mását vérfarkasokkal és boszorkányokkal. A vámpírlét "tragédiájának" leképezése nem egyszerű feladat, bár többen megpróbálták már. Az éhség (The Hunger 1983) Catherine Deneuve és David Bowie, vagy Only Lovers Left Alive (2013) Tom Hiddleston és Tilda Swinton főszereplésével művészi megfogalmazása ennek a problematikának - talán túl művészi is. Ehhez hasonló, de merőben más hangvételű a Therapy for a Vampire (2014), egy kis német abszurd, ami klasszikus módon, de egyedi színben festi elénk a vámpírlét alapvető gondjait, görbetükröt mutatva annak a tömérdek romantikus szenvedésnek, mely a műfajra jellemző.


Vámpírok, szenvedély, pszichoanalízis

1930 Bécs, egy pszichológus S. F. monogrammal, egy fiatal festő, annak csinos, pincérnőként szolgáló barátnője, egy gróf és b. neje, valamint a szolga. Nagyjából ez a hat karakter alkotja szereplőgárdánkat, de a csekély létszám nem jelent azt, hogy egy percig is unatkoznánk. Szerelmi sokszögek, félreértett vonzalmak, egy hölgy, akinek lehetetlen lefesteni a portréját csak néhány fogás az étlapról. Ehhez pazar díszlet, kellően borongós hangulatú zene dukál, és az összhatás garantáltan dark gothic a javából.


Az örök szerelem nem mindig élvezet


Kanapé és hipnózis - modern és régi módszerek

A kidolgozás mellett a stáblista sem akármilyen. Geza von Közsnöm gróf szerepében Tobias Moretti. A magyar közönség elsősorban a Rex felügyelő című sorozatból ismerheti, de kiváló drámai színész, repertoárjában olyan szerepek sorakoznak, mint Bicska Maxi vagy Long John Silver. Felesége a bájos, de kissé harapós Elsa Jeanette Hain (Babylon Berlin, Unsere Mütter, unsere Väter), szolgájuk, Radul David Bennent (Michael Kohlhaas). Pusztán már ezért érdemes volna megnézni.

Két nő... két férfi... egy végzet

A film magyar nyelven jelenleg sajnos nem elérhető, de angol felirattal megtekinthető a YouTube-on. Vércsoportól függetlenül ajánlom Mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése