Rendszeres olvasók

2023. április 1., szombat

Harley Quinn - Ragadozó madarak 2021

 Manapság, amikor szinte futószalagon gyártják a felejthető szuperhősök tömkelegét, miután Batman és Joker karakteréről lehúzták a nyolcadik bőrt is, kiherélték és ócska ripaccsá degradálták őket, igazán üdítő jelenségnek számít Harley Quinn a maga tinilányos, szociopata módján. A Ragadozó madarak és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása egy olyan szuperhősös film, amiben nincsnek igazán szuperhősök, viszont pörgős, friss és imádnivaló.

Színes plakát, színes karakterek

Harley Quinn figurája már a '92-es rajzfilmsorozatban is igazi egyéniségnek bizonyult, de hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a saját útjára lépjen. A Ben Affleck-féle Batman-imitációban bukkant fel először, majd az Öngyilkososztagra keresztelt alkotássorozatban domborított, végül saját filmet is kapott. Az Öngyilkososztagról szólva, ami egyfajta inverze a szuperhősök alkotta ligának, látványos, fordulatos, ám teljesen érdektelen történeteket foglal magába. Jómagam is csak Harley Quinn miatt néztem végig - elnézést azoktól, akik más véleményen vannak. És ha már futott a szekér, muszáj idekötni a Terminált (2018) ami egy az egyben Margot Robbie Harley Quinn-játékára épül, lényegében ez viszi el ezt a Ponyvaregényszerű film noiros víziót. Robbie kiválóan hozza ezt a szeretnivalóan őrült figurát, és a rajongó egyöntetű véleménye szerint kimagasló teljesítmény nyújt.


Mindegy mit visel...

...veszélyes

Harley Quinn szingli élete messze nem annyira könnyű, mint azt elsőre gondolta volna, mert a lelki megrázkódtatáson túl, hamar rá kell ébrednie, szinte mindenki a fejére pályázik. És ha ez még nem volna elég, belecsöppen egy bonyolult tervbe, így többszörösen is céltáblává válik. Női hősünk ellenfele a Ewan McGregor által megformált Fekete Maszk. McGregor Obi Vanon túl tökéletesen oldja meg ezt a feladatot, visszataszítóan félelmetes karakter, kiváló ellenpólusa Harley Quinn-nek. A nőegylet többi szereplője is érdekes, bár igazság szerint Harley mellett eltörpülnek. A történet a főhősnő kommentárjaival színesítve mindvégig megtartja a maga rohamtempóját. Ez a színkavalkád átvitt és konkrét értelemben is végigkíséri a filmet, ugyanakkor Harley karakterét tükrözi. Főhősnőnk ráadásul keresztül megy egy sajátos jellemfejlődésen, de azért megőrzi eredeti személyiségjegyeit is. Harley karakterén túl a filmre jellemző, olykor ironikus humor csak egyike azoknak a kellékeknek, melyek a többi Batman-utóhatás fölé emelik.

"Bruce, szerinted lesz folytatás?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése