Rendszeres olvasók

2015. december 26., szombat

Torchwood - klasszikus sci-fi

Történetünk a Torchwood 3 heroikus küzdelmeit követi nyomon erős drámai behatással. A Torchwood 3 vagyis Cardiff parancsnoka Jack Harkness kapitány, aki valójában egy timeagent (időügynök), de hogy lényegében mi és ki, azt nemigen tudjuk meg. A különböző problémák (időörvények, más dimenzióból érkezett káros vagy ártalmatlan lények és egyéb katasztrófa közeli állapotok) megoldása közben a háttérben egyre pontosabb képet kapunk a csapat tagjainak múltjáról, jelleméről és vágyairól.
Felütésként azzal kezdünk, hogy a régi kollégák közé egy új kolléga érkezik, szinte rajta keresztül, az ő szemszögéből ismerjük meg a Torchwood egyszerű brit alattvalók által eddig ismeretlen világát. Kerettörténetünkben drámai viszonyok szövődnek, miközben hőseink számtalan fantasztikus lénnyel találják szembe magukat.

- Milyen évet írunk? - 1953.
- Azt hiszem, kissé eltévedtek... az időben

Variációk időutazásra mollban
Jack Harkness számára az időutazás nagyjából olyan, mint nekünk felülni a 3-as metróra - minden veszélyfaktort beszámítva. Nem meglepő tehát, hogy több epizód központi témája ez, persze különböző változatba: van, hogy Jack Harkness kerül időörvénybe, máskor váratlan időutazók toppan be hozzá.
"Ghost Machine" S01E03 - egy klasszikus történet torchwoodos változata. Egy elkobzott időgép segítségével derül fény egy korábbi gyilkosságra. Ám, aki azt hiszi, hogy ez ennyire egyszerű, az igencsak meglepődik.
"Out of Time" S01E10 - bármely kezdő drámaíró elégedett lehetne, ha ilyesmit sikerülne összehoznia. Az 1953-ban felszálló gép utasai 2006-ban érnek földet, amiért természetesen egy időörvény a felelős. Az epizód lényegében azt boncolgatja - igen fájdalmasan -, hogyan képesek vagy képtelenek beilleszkedni a múltból érkezettek a jövőbe. Három különböző karakter, három különböző megoldás, három dráma. Egy amerikai nézőnek talán túl vontatott vagy szentimentális volna, számomra egyszerűen emberi ugyanakkor zseniális mind a színészi játék, mind a forgatókönyv tekintetében.

"Jack Harknessek! Tessék mosolyogni!"

"Captain Jack Harkness" S01E12 - mint korábban említettem, Jack Harkness személyazonossága eléggé bizonytalan. Az viszont nyilvánvaló, hogy a Jack Harkness, még ha jól hangzik is, de csak egy felvett név. Ebben az epizódban Jack akaratán kívül kényszerül egy múltbéli utazásra, 1941-be, ahol összefut Jack Harkness kapitánnyal, aki másnap halálos bevetésre indul, és akitől nevét kölcsönözte. És ha mindez nem volna elég, még arra is kell némi időt szakítania, hogy valahogy visszakeveredjen a saját idősíkjába. Mindezt pedig még azzal fokozzuk, hogy útitársa Toshiko Sato, akit a '41-es Cardiff lakói nem fogadnak töretlen lelkesedéssel lévén, hogy japán.
"To the Last Man" S02E03 - még egy csavar az időcsavaron. A múlt és jelen eseményei összefüggésben vannak a jövővel - bár Yodának erről kissé más véleménye van, de ez most nem tartozik ide. Jelen esetben a múltban (1918) hibernált fiatal katona kezébe a jövő. Ezúttal időörvényünket a múltból érkező, kísértetszerű alakok tarkítják, akik számára mi látszunk kísértetnek. Erősen kivilágított szobában nézendő epizód!

Öveket becsatolni! Teleportálás indul!

Lények az űrből vagy más dimenziókból
A Torchwoodnál idegenekből sincs hiány, gonoszokból és ártalmatlanokból egyaránt.
Kezdetnek ott vannak kedvenceink a weevilek - szójáték az angol evil szóra, ami gonoszt jelent -, akik folyamatosan jelen vannak kisebb-nagyobb intenzitással. Már az első részben felbukkannak ("Everything Change" S01E01), de igazán érdekessé a "Combat" S01E11 című epizódban válnak, ahol egy sajátos Mortal Combat keretében megtudhatjuk, hogy a weevilek gonoszsága, eltörpül az emberi gonoszság mellett. A weevilek egyébként gyakran amolyan gonoszmérőként használnak, mint a "Sleeper" S02E02, melyben egy idegen faj a Föld leigázására készül.
Míg a weevilek a rossz külsejű gonoszt testesítik meg, akikről más az első pillanatban tudjuk, hogy futni kell előlük, számos külsőre tetszetős gonosszal is találkozhatunk. Ezek a lények javarészt, szép, fiatal lányok testébe bújnak, mint a "One Day" S01E02 vagy a "Greeks Bearing Gift" S01E07 esetében, vagy őket használják béranyának, mint a Gwen Cooper igen viharos esküvőjét bemutató "Something Borrowed" S02E09 epizódban, ahol a boldog násznép egy boldogtalan vámpírlénnyel is megismerkedhet.

Alakváltó vámpírlény,
és még a tükörben is látszik a kis hamis

Egészen más kérdést dolgoz fel a "Meat" S02E04, ahol az idegen civilizációból érkező lényt néhány kevésbé empatikus földlakó élve feldarabolja, szétporciózza és kilóra árulja olcsó hús gyanánt. Akinek füle van, hallja meg - a földlakóknak még van mit tanulniuk.
"Dead Man Walking" S02E07 - mint a címe is mutatja halottakban bővelkedő rész, sőt, szembenézhetünk magával a jó öreg csontival is. A halált minden logikai paradoxon ellenére egy halott győzi le, megtekintése azonban erősen kivilágított szobában javallott. Külön figyelmet érdemel az epizód zenei anyaga, ami tökéletesen tükrözi a képernyőn zajló drámát.
Természetesen az események viharában felbukkan egy másik timeagent is, bár nehéz meghatározni, hogy barát vagy ellenség: John Hart kapitány (Hart a heartból, vagyis szív szóból, de ez ne tévesszen meg senkit sem), aki rendesen összekuszálja a szálakat úgy az első részben "Kiss,Kiss, Bang-bang" S02E01 mint a szezon végén a "Fragment" S02E12 és az "Exit Wound" S0213. Karakteréről később bővebben.

Haláltánc

Azok a fránya kesztyűk
A lovagkort idéző fémkesztyűk, melyek egy időörvény során kerültek Cardiffba, kezdetben hasznos kis holminak tűnnek például a halottak rövidtávú feltámasztásával kapcsolatban. Már az első részben találkozhatunk az egyik darabbal, ahol Suzie Costello használja, majd a "They Keep Killing Suzie" S01E08 című epizódban meg is semmisül. Az események előrehaladtával Suzie Costello kezdetben ellentmondásos karaktere lassan minden kétséget szétoszlat, és semmi sem állhat útjába, hogy ördögi tervét véghez vigye. Semmi emberi, csak Jack Harkness. Aggodalomra azonban semmi ok, mert a kesztyűnek van egy párja, amit weevilek őriznek, de a "Dead Man Walking" című epizódban sikerül Jacknek elcsennie, hogy egy újabb minivilágvégét rittyentsenek össze. Akinek némi déja vu érzése van az epizód láttán, és úgy érzi, hogy valami hasonlót látott már, az nem téved, mert a stáb jó része az Angel-sorozatból (félreértések elkerülése végett egy misztikus vámpír-sorozatról van szó) ugrott át, innen a hasonlóság.

Engedd, hogy hozzád érjek, és megmondom, ki vagy...

Egy kis pszicho
Bár az előző kategóriába is sorolhatnánk, de "Adam" S02E05 külön figyelmet igényel. Ki ez? Hogy kerül ide? Kérdezzük, aztán kezdjük kapizsgálni. Adam a saját maga által létrehozott emlékképek révén létezik, amelybe mesterien építi be a valóság elemeit. Sikerült teljesen kifordítani a körülötte levőket korábbi karakterükből, és még Jack Harknesst is a markában tartja a múltjából előkapart emlékfoszlányokkal. Jack, aki máskor rideg és kegyetlen, éppen a benne kavargó furcsa érzések révén derít fényt a rejtélyre. A kulcs, hogy mindenre emlékszik, de semmit sem érez, amikor Adamra néz. Egy újabb remekmű a Torchwood-drámasorozatban.
Modern Frankenstein
"Cyberwoman" S01E04 - avagy hogyan ne keltsük életre halott kedvesünk: egy robot nő szerelmi civódásai. Szintén klasszikus horror történettel állunk szemben modern köntösben, hiszen ezúttal egy félig ember félig robot amazont kell megfékezni törött csontok és szívek árán.
Vigyázat! Elfek!
"Small Words" S01E05 - tündérmese horrorváltozatban, amikor a tündék nem is annyira tündériek. Jók vagy rosszak, nem tudni, de tény, hogy gyilkosok. A tét egy kislány, aki furcsa mód inkább kevésbé megnyerő külsejű, új barátait választja. A rész dilemmája nem csupán a jó és rossz kérdésköre, de az egyén kontra világmindenség sorsa. Jacknek sikerül ugyan elnapolnia a világvégét, de a társai valahogy ennek csöppet sem örülnek.
Cirkusz - az örök visszatérő
"From out of Rain" S02E10 több jól ismert elemet ötvöz esővel, bizarr, cirkuszi környezetben. Fő motívumunk: a lejátszott film szereplői életre kelnek, de mivel a cirkusznak közönség is kell, így bolondítsuk meg az egészet némi lélekrablással is. Egyszerűen muszáj többször megnézni, annyira "varázslatos". És a vándorcirkuszban találkozhatunk a halhatatlan emberrel, akit Jack Harkness alakít.

Életre kel a filmvászon... ez nem vicc!

Futottak még - epizódok, amelyeket csak egyszer nézünk végig
"Countryside" S01E06 - amolyan kannibálos rész a texasi láncfűrészes dallamára. Igazából csak azért néztem végig, hogy kipipáljam, de igyekszem felejteni. A cselekmény teljes diadala a karakterek felett, és vegyük úgy, mintha nem is létezne.
Ide sorolnám az "End of Days" S01E13 szezonzáró epizódot, ami a korábbi részekhez képest egy klisékkel teletűzdelt fércmunka. Egyetlen értékelhető jelenete Jack Harkness feltámadása.
A többi szódával elmegy.
 
Következik: Torchwood - kik is vagyunk mi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése