Rendszeres olvasók

2015. december 26., szombat

Torchwood - kezdetben Doctor Who

2010 nálam a Torchwood (2006-2011) éve volt. Úgy kezdődött, hogy láttam egy fanvideot James Marstersszel (alis Spike a Buffy, a vámpírokréméből), aztán belevetettem magam a sorozatba. Rögtön a 2. szezonnal kezdtem - in medias res -, de később igyekeztem pótolni hiányos műveltségemet. Az első alkalommal egyből 4 részt néztem végig, és igen nehéz volt magam rábeszélni, hogy ott meg is álljak - csupán a hajnali időpont és a vészesen közelgő munkanap vehetett rá. A sorozat stílusa, a karakterek és legfőképpen Jack Harkness kapitány személyisége oly annyira rabul ejtett, hogy képtelen lennék elfogultság nélkül írni - bár ezúttal nem is igen törekszem az objektivitásra.

Torchwood Cardiff - az álomcsapat garantálja, hogy rémálmaid lesznek

Történetünk a Doctor Who (magyarul Ki vagy doki, 1963 óta fut a filmtörténet leghosszabb tv-sorozata, a paródiában Rowan Atkinson is alakítja a Doktort) Empty Child (2005) című dupla epizódjával kezdődik. Aki látta, egyhamar nem felejte a gázálarcban rohangáló, mami után kesergő gyerekeket és felnőtteket. A BBC ezúttal is megmutatta, hogy minimál special effectek segítségével is lehetséges olyan pszicho horrort létrehozni, amihez Hollywoodban legalább két Lucas Ranch szükséges. A drámai hatáson túl azonban az epizód jelentősége Jack Harkness kapitány felbukkanása volt.
Kezdetben nem igazán tudtuk hova tenni a karaktert,  hiszen olykor könyörtelen, és mint jó katona, véghez viszi a parancsot, olykor viszont szeretnivalóan könnyelmű. Jack Harkness jellemét legérzékletesebb talán a ketyegő bomba mellett elfogyasztott martini-jelenet szimbolizálja, ami a nézők megkönnyebbülésére azért happy enddel végződik - mint ahogyan jellegzetesen a Jack Harkness szájából elsőként elhangzó "Excellent bottom!" felkiáltás is. Ezután Jack Harkness többször feltűnik a sorozatban, majd - ahogy az a népszerű mellékszereplőkkel gyakran megesik - saját sorozatot kap, és színre lép a Torchwood. Ez némileg kölcsönös, mert nem csupán Jack Harkness vendégeskedik a Doctor Whoban de az "anyasorozat" szereplői is fel-felbukkannak a Torchwoodban.


Az új sorozat BBC Wales produkció, ami nem véletlen, hiszen helyszínünk Cardiff - az öböl minden mólóját megismerhetjük, ahogyan barátságot köthetünk a Millenium Center impozáns épületével, de egy kék telefonfülke ideiglenes felbukkanása is várható. A gondosan kidolgozott háttér - mint a főhadiszállás - tökéletesen hozzásimul izgalmas karaktereinkhez.
Három szezon készült Wales-ben és egy negyedik az Egyesült Államokban - mondanom sem kell ez utóbbi igencsak felejtős, akárcsak a túl apokaliptikusra sikeredett harmadik szezon a Children of the Earth. A sorozat fénykora az első és második szezon, megtekintésre is ezt javasolnám kizárólag eredeti nyelven - esetleg németül, spanyolul, olaszul vagy japánul -, mert a magyar szinkron csapnivaló.

Non-fiction háttér a science fictionben

Következik: Torchwood - klasszikus sci-fi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése