Rendszeres olvasók

2016. április 3., vasárnap

Philip Marlowe and Co. - Raymond Chandler

"Október közepe volt, délelőtt tizenegy óra, felhők takarták el a napot, és a dombok felől nehéz, sűrű esőt jósolt az áttetsző levegő. A hamukék öltönyömet vettem fel az nap, kék inget, nyakkendőt és díszzsebkendőt, fekete gálacipőt; fekete gyapjúzoknimat felfelé mutató, sötétkék nyíl díszítette. Elegáns voltam, tiszta, frissen borotvált és józan, s nem bántam, ha megtudja a világ. Minden tekintetben megfeleltem a jól öltözött magándetektívekről kialakult elképzeléseknek. Négymillió dollárnál tettem tiszteletemet."
Raymond Chandler: Hosszú álom, ford: Lengyel Péter 1967

Philip Marlowe figurájának születése Raymond Chandler amerikai krimiíró nevéhez kötődik, bár valószínűleg még ő sem sejthette, milyen kultikus figurát hoz létre. Marlowe ugyanis jócskán lekörözte Sam Spade-et (Dashiell Hammett), aki jóformán csak A máltai sólyomból ismerünk. Számtalan novella, hét befejezett és egy befejezetlen regény sorolható az eredeti Marlowe-gyűjteménybe, de a karakter később más szerző műveiben is feltűnik.

Raymond Chandler:
klasszikus szerző klasszikus detektív külsővel

Hazánkban többször is megjelentek Chandler művei, például az Albatrosz Könyvek sorozatban ('60-as évek), ahol többek között Agatha Christie és Rejtő Jenő került publikálásra. A legutóbbi próbálkozás az Európa Kiadó nevéhez kötődik, de sajnos az új fordítás számos gyenge ponttal rendelkezik. Túl a stílusbeli anomáliákon a spanyol nyelv ismerete sem ment valami jól, ebből akadt némi bosszantó kellemetlenség az olyan szavaknál mint humidor. Az Európa új sorozat keménytáblás, vakítóan fehér papírra nyomtatva, mégis a klasszikus ponyva alakú Albatrosz megsárgult lapjait javaslom olvasásra.

Az egyik legtalálóbb magyar Chandler-borító

Chandler sajátos stílusa, a Philip Marlowe-ra is oly annyira jellemző fanyar humor, egyedi, olykor abszurd hasonlatai minden írásában megjelennek. Még egy kevésbé jól sikerült novelláját is élvezettel olvassa az ember, a hét Marlowe-regény azonban valódi mestermű: Hosszú álom (The Big Sleep 1939), Kedvesem, Isten veled! ( Farawell, My Lovely 1940), A magas ablak (The High Window 1942), Asszony a tóban (The Lady in the Lake 1943), A kicsi nővér (The Little Sister 1949), Elkéstél, Terry! (The Long Goodbye 1953), Visszajátszás (Playback 1958) - egy Columbo-epizód is készült hasonló címmel, de más történettel. A nyolcadik, de befejezetlen Poodle Springs (1959) magyarul igen idétlen címmel jelent meg: Philip Marlowe a nevem - az eredeti címet nehéz visszaadni, de talán, ha a múlékony boldogságból indulnak ki, ennél izgalmasabb megoldás is születhetett volna. Robert B. Parker vette magának a bátorságot majd harminc évvel később, hogy megírja a hiányzó részeket, de messze nem sikerült olyan jól, mint Mozart Requiemjének utolsó tételei, amit szintén a tanítványok befejeztek be. A stílus törés erősen érezhető mind a szövegben mind a cselekményben, és a gazdasági érdekeken túl más okát nem igen látom annak, hogy ebben a formában nyomdába került - sőt, még filmet is készítettek belőle.
A hét cím közül az Elkéstél, Terry! az egyik legérdekesebb, talán mert találkozhatunk benne a bestseller író karikatúrájával, akinek kiszólásaiba némi öniróniát is érezhetünk, de fordulatokban és izgalmakban egyik sem marad el mögötte.
A regényeken túl több novellás kötet is megjelent, ezeket felsorolni reménytelen vállalkozás volna, de egyet-egyet, ami éppen az utunkba akad, érdemes beszerezni belőle. Külön érdekesség, hogy a 2006-os Miss Marple-sorozat Gyilkosság a paplakban című epizódjában Miss Marple Raymond Chandler a The Simple Art of Murder (A gyilkosság egyszerű művészete) című kötetét olvassa.

Marlowe a képregényekben is hozza a papírformát

Nem meglepő - ha nem így lenne, azt furcsállhatnánk - hogy Philip Marlowe képregény formában is megjelent változó stílusban és színvonalon - akárcsak sorstársai mint Batman - és ezek közül mindenki kiválaszthatja magának a saját ízlésének megfelelőt. Kézzel fogható példányhoz sajnos még nem volt szerencsém, így csak internetes impressziókkal rendelkezem.
A mozi- és tévéfilmeken kívül természetesen hangjátékok is rendre készülnek Philip Marlowe kalandjairól, többek között a műfaj koronázatlan királyának, a BBC-nek jóvoltából.
Marlowe utóéletéhez azonban számos nem-Chandler alkotás is hozzátartozik. Egy ilyen, a magyarul is megjelent Philip Marlowe visszatér (Raymond Chandler's Philip Marlowe 2004), ebben egy addig magyarul kiadatlan, eredeti Chandler és számos más szerző tollából származó novellával találkozhatunk - egy japán vonatkozású történet is található benne Asia címmel. A műfaj kedvelőinek kötelező olvasmány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése