Rendszeres olvasók

2016. április 17., vasárnap

Hannibal Lecter - görbe tükör

A '90-es évektől a filmgyárak ontották magukból a jobbnál jobb műfajparódiákat, furcsamód a horror mégis is kimaradt a szórásból - mert legyünk őszinténk, a Horrorra akadva-mozik javarészt élvezhetetlenek leszámítva az üde kivételt képező 3 részt. Míg az akció filmekre olyan mára klasszikusok jutottak mint a Nagy durranás I. (Top Gun), és II. (Rambo-variációk a Casablanca és A keresztapa dallamára) vagy a James Bondos Spy Hard, és míg Mel Books több felejthetetlen pillanatot szerzett az Űrgolyhók (minden, ami sci-fi), a Robin Hood, a fuszeklik fejedelme (minden, ami Robin Hood, főként Kevin Costner és Errol Flynn) vagy a Drakula halott és élvezi (Lugosi Bélától Gary Oldmanig Leslie Nielsennel) elkészítésével, Hannibal Lecterre mindössze egy sekély A báránysültek hallgatnak (Silent of the Hams 1994) jutott.


A film nem kevesebbet vállalt magára, minthogy ötvözze A bárányok hallgatnak és a Psycho borzalmait. A szereposztás önmagába igen ígéretesnek tűnt az akkor éppen menő Billy Zane-nel az élen, de számos nagy nevet sorakoztatott fel, mint Charlene Tilton (a Dallas Lucyje). A filmben több jó poén is található - például főhősünket Joe Dee Fosternek hívják, de terítékre kerül több híres mozi, még a Star Wars is -, és magánnyomozóként ismét felbukkan Martin Balsam, akit a Psychoban ugyanebben a szerepben láthattunk, sőt, még Michael Jackson Thrillerének is szorítottak helyet. Mindenezek ellenére a film nem hagy bennünk maradandó élményt, és nem ösztönöz arra sem, hogy újra és újra belevessük magunkat ebbe a bizarr paródiába. Talán éppen azért, mert esetünkben túl sok minden került bele, és valójában a lényeg hiányzik, az igazi főgonosz  - mellesleg - Hannibal Lecter karaktere.
A Haláli fegyver ( Loaded Weapon 1 1993 - Halálos fegyver-filmek bestofja) jóval szerencsésebben közelítette meg a kérdést, és bár itt Hannibal Lecternek csekély szerepe akad, mégis frappánsabbra sikerült a megjelenése. Az Emilio Estevez és Samuel L. Jackson főszereplésével készült filmben Tim Curry és William Shatner mellett a mellékszerepekben is fajsúlyos nevekkel találkozhatunk, mint Charlie Sheen, Woppie Goldberg vagy Bruce Willis a parti sétány jelenetben.  Hannibal szerepében itt F. Murray Abraham (az Amadeus Salierije) látható. Pár perces jelenete önmagában véve is zseniális.

Dr. Lecter cellája, ahogy a Haláli fegyver alkotói elképzelték

Persze a tévéműsorok (talkshow-k), képregények, valamint a fannibal art is kitermelt több tucat Lecter-paródiát, de a szakma még tartozik a közönségnek - és elsősorban az előbb említett fannibaloknak - egy igazán ütős riposzttal.

Hannibal sem kerülhette el, hogy bekerüljön a South Park abszurd világába,
de még a Muppeték Brekkijét is megihlette

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése