Rendszeres olvasók

2016. április 22., péntek

Kárpáti György: Címlapsztori

Fordított sorrendben haladva néhány gondolat a Filmanatómia-sorozat első kötetéről, Kárpáti György: Címlapsztori - az újságírószerep változása az amerikai hangosfilmben című opuszáról. A sorrendből egyébként már érezhető, hogy ez a téma nem áll annyira közel hozzám - annak ellenére, hogy életem egy rövid szakaszában majdnem újságíró lettem.

 

A könyv hűen tükrözve a címben kijelölt célt, időrendben és igen alaposan ismerteti az újságírókarakter személyiségváltozásait klasszikus és kevésbé ismert alkotásokon keresztül - és olykor még számomra nehezen a témához köthető címek is felbukkannak. Nem csupán filmtörténeti útmutató, de pontos képet nyújt az áramlatok mozgatórugóiról is, követhetően és világosan foglalja össze ezeket a folyamatok.
Bevallom, volt azért némi hiányérzetem, mert bár Superman és a csodálatos Pókember is terítékre került, kimaradt Alexander Knox és Vicki Vale a Batmanből - nem főszerep, de ez utóbbi többször is felbukkan -, és a Zodiacban a Robert Downey Jr. által megformált szerep sem került említésre, sőt, a film is csak pár sort kapott. Ráadásul kapásból legalább egy Columbo-epizód is idesorolható lenne, melyben a népszerű bűnügyi műsor - egykor művészibb műfajban tevékenykedő - sztárja követ el gyilkosságot - és még egy, amiben William Shatner settenkedik. A teljességhez pedig hozzátartozik Freddy Lounds, aki már A vörös sárkányban (Thomas Harris) sem volt piskóta - igaz nem éppen úgy lett a csúcssztori részese, ahogy szerette volna -, de nemet váltva a Hannibal-sorozatban több nem éppen szimpatikus, de remek húzása volt.
Meglehet, ezeket csak én hiányolom, és ez az áttekintés nélkülük is éppen úgy megállja a helyét, de gyakran volt az az érzésem, a politikai vonulat határozottan háttérbe szorította a bűnügyi rovatot. Mindezek ellenére vagy ezekkel együtt élvezetes olvasmány mindazok számára, akiket érdekel az újságírószerep vagy akár maga az újságírás, vagy csak szeretnék tárgyi tudásukat rendszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése