Rendszeres olvasók

2015. október 17., szombat

Képes Vasárnap

A II. világháború alatt kis hazánkban is számos képes magazin jelent meg részben propaganda céllal, részben az aktuális hadi eseményekkel kapcsolatban. A Képes Vasárnap tipikus háborús képes újság első sorban hazai tudósításokkal, olykor tematizáltan egy országra vagy egy frontszakaszra összpontosítva. Kezdetben 16 oldalon, fekete-fehér képanyaggal mindössze 20 fillérért 1941-től a Pesti Hírlap R. T. - sic - kiadásában. Mint a háborús kiadványok többsége, ez is sajnos elég rossz minőségű papírból készült, könnyen sérül, ezért megfelelő bánásmódot igényel.

"1941. március 30. - Hazaérkeztek Oroszorszégból az 1848-49-es honvédzászlók"

- egy ismerős hely: a Budai vár -

Zsánerképek egy letűnt korszakból...

...mégis egy pillanatnyi idill

A hazai híreken kívül az olvasók megismerkedhetnek többek között szövetségeseinkkel - főként olasz barátainkkal -, katonai fejlesztésekkel, az Afrikakorps hétköznapjaival és az Ezeréves Birodalom hódításaival.

Látványos címlapok: tengeralattjárók, önjáró harci lövegek és nehézágyúk

Szovjet tankszállító

U-boot és hidroplánok

A Werhmacht Dániába...

 ...és Norvégiába

 Furcsa hármas: magyar, japán és szovjet tisztek együtt

A Képes Vasárnapból sem hiányozhatnak a hirdetések: az Odol-fogkrém vagy a Chat Noir-púder, parfümök és természetesen a divat sem.


A keresztrejtvények után, a hátsó oldalon pedig némi háborús humor is helyet kap, furcsa mód egyrészt az ellenséges lapokból szemezgetve.

Krimi közben...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése