Rendszeres olvasók

2015. október 24., szombat

J. Edgar ahogyan Clint Eastwood elzongorázta


Az FBI történetének legmeghatározóbb és legvitatottabb alakja J. Edgar Hoover, aki 37 éven keresztül (1935-1972) egészen halálig igazgatta a szövetségi nyomozó irodát. Az utókor hálátlan módon igyekszik mégis megfeledkezni nemcsak róla, de mindazokról az újításokról, amelyek a nevéhez fűződnek, sőt, úgy tesznek, mintha sosem létezett volna. Holott kétségtelenül zseniális elme volt, amely zsenialitásnak egyik bizonyítéka éppen az a 37 év – amelyben a politikai viharokkal bőségesen tarkított II. világháború és a Hideg háború kezdete is beletartozik –, valamint az a tény, hogy még halála után is a frászt tudta hozni az Államok vezető politikusaira soha elő nem kerülő, legendás aktáinak köszönhetően. J. Edgard Hoover az FBI Richelieu bíborosa, akit manapság divat negatívabb módon ábrázolni – az X-aktákban jó néhány ilyen jellegű kiszólás is elhangzik -, de történelmi tény, hogy az Iroda sosem vált volna ennyire meghatározó fontosságú bűnüldöző szervezetté, ha nincs egy Hooverhez hasonló céltudatos és agyafúrt vezetője, és semmivel sem lenne ismertebb, mint a DEA vagy az ATF, amelyekről nálunk legfeljebb csak akut krimifüggők és a kriminológusok tudják, hogy mi fán terem. J. Edgar Hoover alakja megérdemelné a rehabilitációt hivatalos részről is, de valószínűleg erre hosszú ideig várni kell.

 J. Edgar - a plakát

Clint Eastwood A szív hídjaiban (1995) bizonyságot tett arról, hogy kiváló drámai érzékkel rendelkezik, Az éjfél jó és rossz kertjében (1997) című filmjében pedig megmutatta, hogy mindezt hogyan tudja átültetni a krimi műfajában. Azóta akármit is tett le képletesen szólva az asztalra, mindig sikerült meglepnie a nézőket. Eastwood a J. Edgarral (2011) sem okozott csalódást, és a rá jellemző sajátos érzékkel megtalálta azt a hangulatot és képi hatást, amivel megfelelő módon ábrázolhatta Hoover személyiségét.

Színészrendező: színész és rendező

A komor hangvételű dráma számtalan remek dramaturgiai megoldást rejt magában, és kétségtelen, hogy ez a film is a „többször kell látnom” kategóriába tartozik a részletgazdag kidolgozásnak, az apró, gondosan beágyazott poénoknak köszönhetően. Hoover összetett és olykor kissé ellentmondásos karakterét Eastwood úgy tárja elénk, hogy önkéntelenül is azonosulunk vele, belülről látjuk, és így könnyebben megértjük. A címszerepre kiválasztott Leonardo DiCaprio pazar alakítást nyújt – ahogyan a szereplőgárda többi tagja is –, és úgy tűnik, ismét rátalált a Gilbert Grape-ben (1993) és más korai filmjeiben megvillantott, már-már végleg elveszettnek hitt tehetségre. DiCaprio mellett több neves színész is feltűnik a filmben, köztük a Hoover anyját játszó Judi Dench, aki a tőle megszokott érzékenységgel kelti életre a figurát.
A J. Edgar már nálunk is kapható DVD-n, így ha valaki betekintést szeretne nyerni Hoover titkos aktáiba, itt a lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése