Rendszeres olvasók

2018. augusztus 2., csütörtök

Hogyan készítsünk marionett bábút? - festés

Az elkészült bábú-testre három nap száradás után került fel a festés. Többen akvarellfestéket szoktak javasolni, ennek hiányában szimpla vízbázisú temperával dolgoztam. Örök szabály, kezdjük mindig a világosabb részekkel, így először a fehér, rizsporos paróka került átfestésre. Ezután egy csipetnyi sötét narancssárgával kevert nagy adag fehér temperából állítottam össze a testszínt, végül a fekete csizma.
Személyes tapasztalat, ha pirosból keverjük az inkább Barbie-rózsaszín lesz, viszont tehetünk hozzá némi citromsárgát is, hogy természetesebb hatást érjünk el. A tempera ne legyen nagyon híg, de túl sűrű sem, érdemes a nagyobb, ruha által egyébként takart felületen kipróbálni a keverést.
Mivel bábokról van szó, nem kell törekednünk arra, hogy élethű legyen - hacsak nem kifejezetten ez a célunk -, és mivel a marionett bábok általában egy-egy toposz karaktert személyesítenek meg, bátran lehet végleteket választani. Jelen esetben egy arisztokrata figurája készül, így a sápadt arcbőr pont megfelelő - sajnos a kép ezt a halvány árnyalatot nem tudja visszaadni.

Festéskor ügyelni kell arra is,
hogy a végtagok nem fogják meg egymást, ne ragadjanak össze 

A test átfestéséhez egy 8-as ecset is tökéletesen megfelel, az arcnál jóval vékonyabb, alig 1 mm átmérőjű, valójában tusfestéshez használatos ecsetet alkalmaztam, de vékony hegye ellenére még ez is túl vastagnak bizonyult. A tempera festés előnye azonban, hogy száradás után némi korrekció lehetséges.

Mivel viszonylag kis méretű arcnak kell karaktert adni,
néhány egyszerű, de határozott ecsetvonás is elég

Huszonnégy órával később a temperára felkerült a fedő lakk, ami ellenállóbbá teszi a felületet, egy árnyalattal sötétíti a felvitt színeket, és fénylő felszínt biztosít.
A lakkozásnál arra kell ügyelnünk, hogy az egyenetlen felszínre felvitt anyag a gravitációnak engedelmeskedve hajlamos megülni a mélyedésekben, illetve az alsó pontokon - könyök, kézfej, cipő - összegyűlve kitüremkedést okozhat. Néhány percnyi várakozás után, ecset segítségével a felesleges lakkmennyiség eltávolítható. Egy erős fényű zseblámpával tüzetesen megvizsgálhatjuk a bábú testét, hogy nem maradt-e ki egy kisebb folt vagy pont, főként a hajlatoknál. A lakkozás esetében is ügyelnünk kell arra, hogy a testrészek ne érjenek, ragadjanak össze.

Fényes, lakkozott csizma

Mivel nem sík, egyenletes felületre vittük fel az anyagot, érdemes a javasolt 24 óránál többet várni, amíg felöltöztetjük.

Következik:
A végső próba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése