Rendszeres olvasók

2023. július 9., vasárnap

Robert Capa - A tudósító - állandó kiállítás Capa Központ

 Június 13-tól tekinthető meg a Capa Központban Robert Capa életmű-kiállítása A tudósító címmel. Azok, akik korábban is nyomon követték a magyar származású fotós munkásságát, bizonyára örömmel fogadták a hírt, hogy végre hazánkban is méltó helyére került Capa életműve. A több szintes, interaktív szobákkal kiegészített kiállítás számos jól ismert fotót tartalmaz, mint A milicista halála vagy De Gaulle beszéde, illetve a normandiai partraszállás legendássá vált sorozatának darabjai, melyek közül egy korábban Capa életrajzi ihletésű könyvének, a Kissé elmosódvának a borítóján is szerepelt. A kiállítás anyaga ezen túl olyan portrékat is tartalmaz Capáról, melyek eddig nem képezték az életmű szerves részét, inkább a korszakot vagy Capa életének jelentős mozzanatait mutatják be. Ehhez kapcsolódóan korabeli filmfelvételekkel is gazdagodott a tárlat, melyek között privát felvételek és Capa rövid filmes karrierjének mozzanata is megtekinthető.

A XX. század történelmének jelentősebb pillanatai mellett néhány portré is kiállításra került. Ingrid Bergman, Gary Cooper, Ernest Hemingway, Picasso csak néhány név a sok közül, akiket Capa megörökített. Külön csemege az a Capa-portré, melyet Gary Cooper készített.


Fogadó bizottság helyett

A szerteágazó képanyag ellenére sajnos a kiállítás messze nem teljes, és csak remélni lehet, hogy a törekvés, melynek ez a kiállítás az első állomása, nem lankad, sőt, hamarosan újabb anyagokkal bővül majd. Ennek ellenére egyfajta időutazásként mindenképpen érdemes megtekinteni, vagy akár csak végigsétálni a fotók között.

A szerzői jogokra való tekintettel mérsékelten kattogtak a mobiltelefonok kamerái, de étvágygerjesztőként két képet megosztanék.


Német hadifoglyok az ardenneki csatában,
1944. december 23-26.



Kávéház a lebombázott Budapesten
(Erzsébet tér, akkor Sztálin tér), 1948

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése