Rendszeres olvasók

2017. augusztus 27., vasárnap

Hetalia - a II. világháború kicsit másként

A manga természetéhez már kezdetektől hozzá tartozik az abszurditás. Himaruya Hidekaz Hetalia sorozata a világ országainak mutat görbe tükröt történelmünkön keresztül, főként a II. világháború viszonylatában. Karakterei az első megjelenése óta kacifántos pályát futottak be, a különböző stílusú mangákat követték az animék, de zenei anyaguk CD-n is beszerezhető máshol fel nem csendülő dallamokkal.

A világ kicsit másként

Karakterek:
Himaruya minden létező és korábban létezett országot, birodalmat sajátos személyiséggel ruházott fel. Érdekesség azonban, hogy míg az európai és amerikai államok esetében nem kímélte hőseit, az ázsiai szereplőkkel már igencsak csínján bánt, erre kiváló példa Kína és Japán sajátos "baráti" viszonya. Az országok között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét, de érezhető, hogy az alkotó leginkább is Itáliával szimpatizál. Fő karaktereink két nagy táborra oszlanak: a szövetségesekre és a tengelyhatalmakra, melyet a Németország-Japán-Itália trió jellemez. Nyilvánvaló, hogy ezek a legjobban kidolgozott és legérdekesebb karakterek.

 Japán udvarias, visszafogott, 
és bármit legyárt miniben
 Itália jelszava "Pasta!",
amit nyugodtan fordíthatunk "dolce vitának"

Németország szimpatikus egy fazon,
de "néha furcsa főnökei" vannak

Magyarországnak sincs oka a szégyenre,
bár olykor Ausztria szolgálója, de valójában igen harcias

Történetünk a világtörténelem:
Az első részben tanúi lehetünk, amikor az I. világháborúban Németország Róma örökösének felkutatására indul, aki nem túl hősiesen egy paradicsomos ládában rejtőzködik. Németországnak okoz is némi fejtőrést összeegyeztetni a dicsőséges Rómát és a szeretnivalóan szeleburdi Itáliával, ami nem is igazán sikerül. Történetünk tehát az I. világháborúban kezdődik és valahol a II. világháborúban ér véget, de számtalan kitekintés láthatunk a múltba és a jelenbe egyaránt. A humoros, olykor szarkasztikus életképek között számos gyöngyszem akad, például Itália észak-afrikai hadjárata, amely nyilvánvalóan belesül, és rögtön telefonál is Németországnak.

 Van, akinek a harc az erőssége...

...másoknak a művészet... és van, aki mindkettőben jó

A Hetalia sorozatnak nyolc része jelent meg japánul, nálunk mindössze az első három, de más részek is beszerezhetők európai nyelveken. A magyar fordítással nagy vonalakban nincs gond, de a helyesíráson még lenne mit csiszolni az olyan nevek esetén, mint Német-Római Birodalom.

Magyar kiadás - lényegében ugyanaz, mint az eredeti

Animeként sorozat és film egyaránt készült a Hetaliából, sőt, videojáték is. A karakterekhez külön zenei anyagok születtek. A főcímdalt például minden ország a maga stílusában énekli, de egy mini CD-nyi anyag minden főszereplőnek dukál. Mindez tetézendő még musical is készült Hetalia - Singin' in the World címmel.

A német módi

Ugyanez japán stílusban

Németország a magányos hős

Vájt fülő és erős idegzetű nézőknek egy kis ízelítő a musicalből

Végletek:
Ez a manga kezdettől különböző stílusok kavalkádja. Itália gyermekkorát például a Csibitaliából ismerhetjük meg, amire finom szólva is a gyermeki báj jellemző. De a történetnek van egy jaoi vonulatai is, ami feldolgozástól függően hol erősebben, hol szinte láthatatlanul van jelen.

 Cukiságok tárháza: Itália gyermekkora

A szereplők egymáshoz viszonya gyakran egyértelműen kétértelmű,
bár Franciaországról mindenki tudja, hogy bárkit ágyba visz

A Hetalia népszerű téma a cosplayeken (costume play - jelmezverseny, főként képregény, manga és anime hősök, de más népszerű sorozatok, mint Star Wars vagy a Star Trek is megjelennek).

Magyarország cosplay jelmeze

Poroszország eladó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése