Rendszeres olvasók

2016. január 24., vasárnap

Gendzsi herceg nyomában - Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

"Gendzsi herceg nyomában - Japán képen és írásban című kiállítása a hagyományos japán művészet esztétikai ideálját és annak európai felfogását állítja reflektorfénybe egy ezeréves férfieszmény, Gendzsi herceg alakjának segítségével. Az ázsiai művészetet több évszázadra visszanyúlóan - s emellett kortárs (magyar és japán) alkotásokat bemutató kiállítás mintegy 200 műalkotás: festményt, fametszetet, lakktárgyakat, kerámiát, fotográfiát vonultat fel" - olvashatjuk a brosúrán.
Gendzsi herceg hasonlatos a kínai mitológiában szereplő Szun Vu Kunghoz, a majomkirályhoz, alakja, története és az abban szereplő számos jelenet és motívum folyamatosan visszaköszönöm nem csupán a képeskönyvek, metszetek képein, de dísz- és egyszerű használatai tárgyakon is.

 Egy tábla a budapesti Gendzsi-albumból 1670 körül
- az ábrázolás módban erősen érezhető a kínai hatás

A kiállítás minden egyes darabjában órákig gyönyörködhetnénk, mind-mind a japán művészet egy-egy remekműve. A Gendzsi-album lapjai külön is érdekes művészettörténeti tanulmányt érdemelnének. Az apró ecsetvonások lenyűgöző precizitással töltik be helyüket ebben a tökéletességben, a vékony tusvonalak pedig megdöbbentő rendben sorakoznak. De a különböző tárgyak is hihetetlen hatással vannak a látogatókra: a fésűk, vázák, necukék (miniatűr szobrocskák), inrók (kisméretű lakkozott orvosságos doboz) és egyéb lakkozott dobozok. Számomra a legkülönlegesebb mégis a hajó alakú, lakkozott ételtartó műremek - ehhez sajnos még csak hasonlót sem találtam, így muszáj lesz élőben megnézni - és a kabuki-jelmezbe öltözött baba volt:

A képen sajnos nem látható a lila akácokkal borított kimono,
de a finom arcvonások igen figyelemre méltóak
kép forrása: www.globoport.hu

valamint az Edo-korabeli fametszetek. Ez a stílus közelebb áll hozzám, jobban hasonlít arra a korai képregényes ábrázolásmódhoz, ami Hokusai és Jositosi képeire is jellemző.

A Genzsi-történet "modern" ábrázolása 1844

A kiállítás 2016. április 17-ig tekinthető meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumba.
Külön felhívnám a figyelmet a múzeum boltjára, ami egy igazi kincses bánya - a mellékelt képek is onnan származnak.

Ajánlott link:
http://hoppmuseum.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése