Rendszeres olvasók

2016. január 18., hétfő

A mexikói bőrönd - a spanyol polgárháború Robert Capa lencséjén keresztül

Fáradtan vágódtam le a metró egyik ülésére, amikor három cigarettázó katonát vettem észre. Természetesen nem a metrókocsiban gyújtottak rá, csupán egy fotón szerepeltek, amely alá azt pingálták piros betűkkel: "A mexikói bőrönd". A kép és a szöveg elég indok volt, hogy jobban utánanézek. Furcsamód ez a kiállítás nem kapott túl nagy publicitást, pár internetes cikken kívül nemigen találni róla anyagot, pedig a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet is számos programot és filmvetítést szervezett mellé.

A bombázás néma áldozata:
látványos és hatásos, de pont ez a cél

Robert Capáról A kissé elmosódva kapcsán már volt szó. Ezúttal azonban nem a II. világháború, hanem annak morbid előjátéka, a spanyol polgárháború került lencse végre. Javaslom ezt az egyórányi időutazást mindazoknak, akiket érdekel a korszak, vagy szeretnének bepillantást nyerni a haditudósítás korai időszakába. A képek ugyanis nem csak a polgárháború megdöbbentő és heroikus pillanatait, az emberséget vagy embertelenséget ábrázolják, de a hétköznapokat, a magánéletet is.
Érdekes továbbá összehasonlítani, hogy egy-egy képet a különböző magazinok milyen környezetben, milyen szöveggel tálaltak, melyik részletét ragadták ki. Aki pedig megtalálná a két katona között a medvét, kérem, írja meg - nekem ugyanis nem sikerült.
Ez a kiállítás egyedülálló időkulcs, amely segítségével megismerhetjük a múlt egy darabját.

Robert Capa és Gerda Taro

A MEXIKÓI BŐRÖND – Capa, Chim és Taro újra felfedezett negatívjai a spanyol polgárháborúról megtekinthető Budapesten, a Centrális Galériában december 19-től 2016. február 21-ig. A tárlat látogatása INGYENES!!!

Képek forrása és ajánlott cikk:
http://index.hu/nagykep/2015/12/18/robert_capa_mexikoi_borond/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése