Rendszeres olvasók

2016. január 2., szombat

And Then There Were None - avagy Tíz kicsi néger

Agatha Christie klasszikusának legújabb és legfrissebb feldolgozását 2015 karácsony előtt mutatta a BBC, szinte néhány napja. A háromrészes minisorozat szereposztása már önmagában ígéretes, hiszen olyan nevekkel találkozhatunk, mint Charles Dance (alias az operaház Fantomja, de egy Mrs. Marple-ben is láthattuk), Miranda Richardson (I. Erzsébet Blackadder-változatban plusz egy Tim Burton-movie), Sam Neil (egykori Merlin), Toby Stephens (a Jane Eyre-ból és Az öt kismalac Poirot-történetből), Burn Gorman (a Torchwood-sorozat Owen Harpere, de szintén láthattuk már egy Mrs. Marple-epizódban), valamint Noah Taylor (emlékezetes alkotása a fiatal Adolf Hitler, de most Nick Cave-designe-ban nyomul).

Úton a végzet felé

A rendezés mind látvány, mind dramaturgia tekintetében a Poirot-sorozat utolsó szezonjait idézi, és már attól fel áll a szőr a karunkon, ha valaki lemegy krumpliért a pincébe. A feszültség és dráma az első pillanattól az utolsóig fogva tart minket, és képtelenek vagyunk felállni a fotelből: muszáj egyszerre végignézni az egészet. Az éjszaka épp olyan félelmetes, mint a fényárban úszó nappal, és szinte már megkönnyebbülünk a baljós fellegek láttán, melyek rossz érzéseinket igazolják.
Tíz karakterünk tíz gyilkost takar, és elmoralizálhatunk - bár erre nem túl sok időnk akad - a különböző módozatokon: vajon egyformán súlyos büntetést érdemel a hirtelen felindulásból elkövetett vagy előre megfontolt emberölés; és mennyire számít, ha egy bűnöző vagy egy ártatlan gyermek az áldozat. Nem árt tehát felkészülnünk, mert nem csupán idegszálainkat kezdik ki az események, de lelki állapotunk is alaposan felkavarodhat. Ezúttal ugyanis nem egy detektívtörténettel állunk szemben, ebben a tálalásban a pszicho thriller inkább megfelelő besorolás volna. Ahogy pedig történetünk halad szépen előre, szereplőink egyre csak fogyatkoznak a versike szerint - a tíz kicsi néger vagy tíz kicsi indián ne tévesszen meg bennünket -:

 "Ten little soldier boys went out to dine..."

Hogy ez a sorozat mikor kerül bemutatásra a magyar tv-ben, nem tudni, már ha egyáltalán levetítik. Aki csak teheti, nézze meg az eredeti, angol nyelvű változatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése