Rendszeres olvasók

2019. május 11., szombat

Théophile Gautier: A múmia lába

Théophile Gautier (1811-1872) a francia romantika nagy alakja, akit nem túl meglepő módon erősen megérintett a gótika szele, a vámpírok mellett így a múmiák is élénken foglalkoztatták képzeletét. Ennek kézzel fogható eredménye többek között A múmia lába (Le pied de la momie 1840.) című novella, mely mesterien ötvözi a gótikus horror elemeit a romantikával.

Az első magyar nyelvű kiadás borítója 1920.

A múmia lába
-  kiváló étvágygerjesztő a horrornovella-gyűjteményhez 

Kissé romantikus borítóváltozat klasszikus elemekkel

Meg egy valamivel múmiásabb

A történet nem túl összetett, akárcsak a benne szereplő karakterek, és mondhatni Gautier francia eleganciával oldotta meg ezt a feladatot. A múmia lába bizarr, ugyanakkor bájosan kecses, és olykor talán giccsbe hajló, de nem nélkülöz némi öniróniát sem. Romantikus lelkületű fiatal főhősünk, aki megjárja a múmiák birodalmát, különös karakterekkel találkozhat, miközben földöntúli kalandokat élhet át.

Múmialáb de facto

A lényeget megragadó illusztráció 

Képregény A múmia lábáról

A nem túl terjedelmes múmia-irodalom - hiszen ez a témakör igencsak háttérbe szorult a vámpírokkal és vérfarkasokkal szemben - egy igazi gyöngyszeme ez a novella. A kissé terjengős leírások ellenére ugyanis meg van a sajátos humora, amiért végül is e rövid bemutató megszületett.

"-Ha csak legalább kétezer éves volnál - folytatta az öreg király -, nagyon szívesen neked adnám a hercegnőt, de a különbség igen nagy, aztán meg olyan férj kell a mi lányainknak, aki sokáig tart, ti pedig nem tudjátok épségben tartani magatokat; az utolsók, akiket alig tizenöt századja hoztak ide, ma már nem többek egy csipetnyi hamunál..."*


* Zolnai Béla fordítása, A múmia lába, Népszava, 1990., 118. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése