Rendszeres olvasók

2015. március 8., vasárnap

Café Moszkva

"Székely István következő érdekes filmes vállalkozása a Café Moszkva című játékfilm volt. 1933-ban. Ebben a Hyppolit fennhéjázó lakáját alakító Csortos Gyula, illetve a később Jávor Pállal személy összeütközésbe kerülő Kiss Ferenc vitték a főszerepeket. A produkció abból a szempontból különleges, hogy a rengeteg komédia után új korszakot nyitott a hazai filmgyártásban: a melodrámákét. További érdekessége, hogy (kimondva, kimondatlanul) a magyar származású Kertész Mihály egy évtizeddel későbbi kiváló alkotása, a Casablanca közvetlen előzményének, mintájának tekinthető, már ami a témát, a dramaturgiát, a cselekményfordulatot és a karaktereket illeti."
Várkonyi Vilmos: Jávor Pál és a magyar film, Lupuj-Book Kft, 140. old. A film más források szerint 1936-ban készült. Kiss Ferenc azonban csak mellékszereplő volt ebben a filmben, a főhőst: Szilágyi István főhadnagyot Vértes Lajos játszotta, a főhősnőt pedig Tőkés Anna.

Tőkés Anna és Kiss Ferenc a Café Moszkvában.
A kép forrása:
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pev=2010&pho=02&pnap=26&n=csalogany13

Ezt olvasva úgy éreztem, hogy muszáj lesz megnéznem a Café Moszkvát, egyrészt, mert magam is Casablanca-rajongó vagyok, másrészt, mert kedvelem a "A külvárosi őrszoba" hangulatú filmek - harmadrészt pedig azért, mert nem túl sok magyar háborús filmet ismertet a szakirodalom.
Szerelem, szenvedély, barátság, bátorság, bajtársiasság, dráma és némi Rejtőt idéző humor, mindez egy melankolikus dallammal elegyítve sajnos csak 67 percben. Igazán kellemes és üdítő a sok szirupos vagy Ryan-közlegény-féle alkotás korszakában újranézni saját filmtörténeti alkotásunkat. Ízig-vérig magyar, búskomor hangulatú mozi, a Jávor Pál és Karády Katalin által tökélyre fejlesztett keserédes előhangja. Ha mindez nem volna elég, kiváló drámáturgia ás kárákterek, a mellékszerepekben pedig zseniális színészek (Tímár József, Mály Gerő, Kiss Manyi) fokozzák az izgalmat.
Míg a Rick's Café Americainben a "Time goes by", addig a Café Moszkvában a méltatlanul elfeledett  "Mondanád csak egy éjszakára" vezeti a slágerlistát. A filmben szereplő változat azonban kissé más, mint az alábbi oldalon hallható verzió:

Töltsön egy estét a Café Moszkvában!
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése