Rendszeres olvasók

2018. december 29., szombat

Colin Dexter: Morse felügyelő jelene és múltja - a múlt

Az ember kihagy pár röpke évet a tv-sorozatok világában, és mire észhez kap, kiderül, hogy jobbnál jobb sorozatok indultak útnak. Hála a netfixes reklámoknak azonban nincs veszve minden, és nem is olyan nehéz rátalálni ezekre a műsorokra. Egy internetes reklámnak köszönhető az is, hogy egy fáradt hajnalon belebotlottam a magyarul Oxfordi gyilkosságok (eredeti címe Endeavour) néven napvilágot látott angol krimisorozatra. Igaz egyből a 3. szezon nyitó epizódjába csöppentem, ami a legjobb részek egyike, így nem volt nehéz rászokni.

Colin Dexter és a könyvek...

...és válogatás Colin Dexter könyveiből

Colin Dexter (1930-2017) a későn érők közé tartozik, első Morse-regénye negyvenöt éves korában jelent meg, miután csinos katonai karriert és egy cambridges-i diplomát is magáénak tudhatott. A Morse-könyvekre azonban rányomta bélyegét az egyetemi légkör, ahogy a II. világháború utóhatásai is - ezek inkább az Endeavour-sorozatban érhetők tetten.
Az első Morse-regény 1975-ben került a polcokra, és bár hazánkban kevésbé ismert, az Egyesült Királyságban méltó társa Sherlock Holmesnak és Poirot-nak is. Erre fényképes bizonyítékul szolgálhat az a fotó, melyen Jeremy Brett, David Suchet és a Morse-t megszemélyesítő John Thaw együtt látható - ez persze nem csupán a véletlen műve, hiszen ezeket a sorozatok nagyjából egy időben kezdte forgatni az akkor Granada, ma ITV néven ismert stúdió.

Klasszikusok egy helyen: Holmes, Poirot, Morse
és az 5. Dr. Who - Peter Davison Suchet és Thaw között

Colin Dexter Morse-sorozata 16 önálló kötetre rúg - ebből egy csak novellákat tartalmaz -, illetve néhány, máshol nem közölt novella különböző újságokban jelent meg folytatásokban. A több nyelve lefordított regények hozzánk 2008-ban értek el, de a magyar kiadás mindössze két könyvvel büszkélkedhet. Sajnos a magyar közönség láthatóan még nem elég érett egy operarajongó, klasszikus műveltséggel megáldott nyomozó karakterére, aki inkább ésszel, mint erővel oldja meg az ügyeit gyakran elég kacifántosan.

 Az első Morse-regény angol és magyar borítója
- nem az első angol kiadás alapján

Változat ugyanarra a témára

Dexter újítása a krimiirodalom területén nem csupán az volt, hogy egy széplelkű bölcsészből faragott rendőrt, de a történetszövése sem mondható klasszikusnak. A nyomozás során gyakran maga Morse is szépen félresiklik, és kezdheti elölről az egészet, nem is beszélve a Watson-szerű Lewis-ról, akinek kell némi idő, míg felveszi a tempót. A The Wench is Dead (A némber halott) című regényben pedig a lábadozásra ítélt Morse egy százötven évvel korábbi bűnesetet old meg puszta időtöltésként.
Endeavour Morse karakterének alapját az oxfordi évek és az operairodalom adják, de teljességében sikertelen magánélete is olyan,  mint egy több felvonásos Puccini-opera. Bár a zeneiség gyakran csak háttér, az új sorozatban később igen fontos szerepet kap.
Colin Dexter alakja azonban nem csupán szerzőként fonódik össze a Morse- és Endeavour-sorozattal, de akárcsak Hitchock, ő is gyakran feltűnik egy-egy epizódban. Az Endeavourban például 2017-ben bekövetkezett halálig minden részben látható. Szemfüles rajongók módszeresen vadászták össze Dexter összes felbukkanását:

Colin Dexter az Endeavour első epizódjában,
mint békés söröző honpolgár

Thaw, Dexter és Kevin Whately - Lewis

Laurence Fox, Dexter és Whately 
az utósorozat, a Lewis fülegyelő forgatása közben

Shaun Evans - az ifjú Morse - és Dexter

A Morse felügyelő (Inspector Morse) 1987 és 2000 között futott sorozat engem a Kisvárosi gyilkosságok (Midsummer Murders) kissé ingerszegény hangulatára emlékezetet, de azért még az élvezhető kategóriába tenném. Ingerszegény annak ellenére, hogy a mellékszerepekben kiváló színészek bukkannak fel, mint az ügyeletes rosszfiút alakító Sean Bean.

Sean Bean ezúttal nem hal ugyan meg,
és még csak nem is ő a tettes,
de azért egy mérgezési kísérletet csak magáénak tudhat

A Morse felügyelő utósorozatának számító Inspector Lewis (Lewis felügyelő) hasonló stílusban készült, 2006 és 2015 között forgatták. Lewis "szárnysegédjét", James Hathaway nyomozó őrmestert a Fox-család másodgenerációs tagja, Laurence Fox alakítja.

 Lewis és Hathaway

A Morse-folyam legfrissebb darabja pedig az Endeavour - Oxfordi gyilkosságok, mely 2012 óta folyamatos izgalomban tartja a nézőket. Eddig öt szezon került vetítésre, de már úton a hatodik, ami izgalmas folytatással kecsegtet. Az új sorozat inkább a késői Poirot-epizódokra hajaz, sokkal impulzívabb és sötétebb, mint az előző két sorozat, egyszerűen nem lehet abbahagyni, muszáj újra és újra nézni a részeket...

Múlt és jelen - jelen és múlt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése