Rendszeres olvasók

2018. július 22., vasárnap

Music of the Night - Fantom figurák

A Fantom karaktere nem csupán a regényírók és filmkészítők fantáziáját ragadta meg, számos grafika, festmény, figura és báb is készült róla. Napjainkban a horror újabb reneszánszát éli, és egy egész iparág épült a filmes ketyerék gyártására, így aki szeretné, az könnyedén beszerezhet magának egy-egy ízlésének megfelelő Fantom-figurát.

A számos változat közül, íme az első,
az 1925-ös változat egyik variációja

Majd az 1943-as

A szinte beszerezhetetlen Hollywood fantomja (1974)

A mostanság oly népszerű Pop-style

Valamint az elmaradhatatlan Lego designe

Végül pedig egy fröccsöntött műanyag darab

Szerencsére azonban nem csak tömeggyártásra szánt, és főként horrorelemekkel operáló munkák születnek, hanem igényes, művészi kivitelű darabok is.
Véletlen folytán bukkantam rá egy szentpétervári művész, Targhis munkáira, aki kézi készítésű, egyedi figurákat alkot. Témaválasztása szorosan kötődik a Dark Gothic műfajához, így a Fantom mellett olyan karaktereket találhatunk, mint Herbert a Vámpírok báljából, Gomez és Morticia Addams vagy Dr. Jekyll. A filmtörténet alakjai közül Buster Keaton, Chaplin és Rudolf Valentino alakját is megörökítette, múzsái között pedig ott szerepel a cikk szerzője által is preferált két musical énekes:  Uwe Kröger és Kirill Gordeev.
A Music of the Night címre keresztelt alkotás a Fantom és Chistine Webber-musical orosz előadóművészek által megformált változatát örökítette meg. A mintegy 20 cm magas figurák művészi igényességgel tükrözik az adott karakter személyiségét, a részlet gazdag kidolgozás pedig elhivatottságról és szakértelemről tanúskodik. A Targhis által életre keltett hangulat egyedi, lenyűgöző és magával ragadó.





A figurákról további részletek és képek az alábbi oldalon olvashatók:
http://targhis-miniature-dolls.weebly.com/music-of-the-night.html#
https://www.livemaster.com/targhis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése