Rendszeres olvasók

2018. július 1., vasárnap

Benyovszky ágyúi

Gróf Benyovszky Móric életéből a nagyközönség leginkábbis a madagaszkári expedíciók iránt érdeklődik. Napjainkban a magyar és szlovák kutatók számára is ez az elsődleges "csatatér", bár a hely klímája nem igazán kedvez a régészeti leletek felkutatásának.

Madagaszkár partjainál
- jelenet a Vivát Benyovszky! című tévé-sorozatból

Az első expedíciót Benyovszky 1773-ban vezette XV. Lajos francia király megbízásából. A küldetése 1773 és 1777 között azzal a céllal zajlott, hogy egy francia gyarmati telepet hozzon létre. Törekvéseit az közeli gyarmatsziget, Ile de France kormányzója szándékosan akadályozta, hiszen egy sikeres madagaszkári küldetés esetén elveszíthette volna a térségben birtokolt elsőbbségét. A Madagaszkári jegyzőkönyvben, mely a Kossuth Kiadó jóvoltából magyarul is megjelent, részletesen olvashatunk a kormányzó "praktikáiról", arról, hogyan is lehetetlenítette el Benyovszky és társai munkáját. Emellett a francia lobogó alatt partra szálló katonáknak az éghajlatból adódó nehézségekkel és betegségekkel is szembe kellet nézniük.
A madagaszkári expedíció zátonyra futásában az uralkodó váltásnak is jelentős szerepe lehetett, és visszatérte után Benyovszky kénytelen volt más mecénásokat keresni vállalkozásához. Végül az Egyesült Államokbeli Baltimore városában akadt pártfogókra, és innen indult egyetlen hajóval Madagaszkár felé 1784-ben. Viszontagságos út után szálltak ismét partra, ahol Benyovszky igyekezett a szervező munkát ott folytatni, ahol majd egy évtizeddel korábban abbahagyta, ezúttal azonban a helyi törzsek között zajló ellentétek mellett nyílt francia támadással is számolnia kellett. 1786. május 24-én - más források szerint 23-án - a Larcher vezette francia haderővel történt összecsapásban érte Benyovszkyt a halálos lövés. Segédje, Lasalle beszámolójából ismerjük halála körülményeit és az azt követő eseményeket.

William Bartlett: A baltimori kikötő (XVIII. század)

Bár napjainkban a helyiek közül nem sokan ismerik a Benyovszky Móric nevéhez fűződő eseményeket, Madagaszkár szigetén nem csupán utcanév táblák és emlékművek tanúskodnak minderről. Cséke Zsolt geográfus, rendező-operatőr több dokumentum filmet is készített Madagaszkáron Benyovszky Móric sírhelyét kutatva. Az általa forgatott filmekből derült ki az is, hogy a helyiek között még manapság is él a legenda Benyovszky kincseiről, még hozzá oly annyira, hogy ezt a mesés kincset kutatva a Cséke Zsolt által épített emlékművet is lebontották, és egy harminc méter mély gödröt ástak a helyén.
A kincs legendája mellett kézzel fogható bizonyítéka is Benyovszky expedícióinak - a Louisburgra keresztelt erődnek és Benyovszky utasítására épített hídnak csupán a helye bizonyos, tárgyi emlékek nem maradtak fenn. M. Mattei írásaiból tudjuk viszont, hogy a helyiek Benyovszky halála után megőriztek ezt a két ágyút, elsősorban azzal a céllal, hogy használják. Mattei, egy helyi hivatalnok, 1930-ban szervezett expedíciót Benyovszky táborának felkutatására, amiből vélhetőleg mindössze ez a két ágyú maradt meg.
Mára ezekből az ágyúkból nem maradt más csak a csövek, melyek elrejtve pihennek egy raktárszerű helyiségben - az érdekesség kedvéért, a feljegyzések szerint a nagyobb ágyúcső 2,3 m hosszú, átmérője 40 cm, a helyiek Kalobe néven tisztelik. A kisebb ágyú hossza 0,8 m. A fegyverek egyébként a második expedíció során kerülhettek Madagaszkárra - bár ezt dokumentum nem támasztja alá.

Gróf Benyovszky Móric ágyúi
- Cséke Zsolt gyűjtéséből

Mint azt Cséke Zsolttól megtudtam, a kisebb ágyú jelenlegi tulajdonosa Dr. Bernd Zschocke, aki maga is lelkes Benyovszky-rajongó, és pár éve egy talapzattal látta el az ágyúcsövet. A nagyobbat pedig garázsában őrzi, és jelenleg arra vár, hogy Antalahában a szlovák tervek szerint a Benyovszkyról elnevezett téren tervezett komplexumba kerüljön.

Ajánlott irodalom:
Gróf Benyovszky Móric: Madagaszkári Jegyzőkönyv, Kossuth Kiadó, Bp., 2004.
Cséke Zsolt: Benyovszky Móric és a malgasok földje, Publikon Kiadó, Pécs, 2012.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése