Rendszeres olvasók

2018. július 30., hétfő

Hogyan készítsünk marionett bábút? - szakirodalom

Az interneten számos videó található arról, hogyan is készíthetünk egyszerűbb vagy előre gyártott sablonokból álló marionetteket. Viszont, ha valami komolyabb munkába szeretnénk kezdeni, akkor kissé gondban leszünk, illetve marad a hagyományos megoldás: a könyv.

 Alapnak kiváló, bár kissé már avítt

Mind a kivitel, mind a kiadó (Népművelési Propaganda Iroda 1971.) azt sejteti, hogy nem napra kész darabbal van dolgunk, ám szűkös lehetőségeinkhez mérten még sem érdemes csak úgy kihajítani ezt a füzetnek inkább, mint könyvnek nevezhető kiadványt. Alapvető technikai ismeretekre tehetünk szert belőle egyszerűbb és bonyolultabb figurákra vonatkozóan is, bár elsősorban a báb "működtetése", és nem maga a megtervezés, elkészítés a vezérfonal. A könyv kész elemekkel operál, így rakja össze a báb testét, így igazából a lényegi részbe nem nyerünk betekintést - tény, a cím sem ígért mást. Hátránya továbbá, hogy kétharmada lényegében felesleges és használhatatlan, és bosszantó, hogy ezt az oldal mennyiséget mennyivel hasznosabban ki lehetett volna tölteni.
Mindazonáltal Balogh Beatrix: Bábjátékos oktatás című munkáját ajánlom mindazoknak, akik szeretnének jobban megismerkedni a bábozás fortélyaival, de még nem adták saját tervezésű báb készítésére a fejüket.

Lehull a lepel: munkára fel!

Lellei Pál Bábkészítés című, 2014-ben megjelent könyve azonban kifejezetten a báb "teremtés" művészetéről szól. Mind kivitelére, mind tartalmára a teljes profizmus jellemző, és minden tisztelet a szerzőnek, hogy ezt a csöppet sem egyszerű feladatot felvállalta, és ilyen kiválóan oldotta meg. E szakmunkából nem csupán műfaji és módszertani ismeretekre tehet szert az olvasó, de részletes, ábrákkal gazdagon illusztrált leírások segítségével a tervezés és kivitelezés fázisaiban is eligazítást nyer. A szerző bemutatja továbbá a különböző alapanyagokat, eszközöket, melyekre szükségünk lehet. Bár számomra kissé keserédes volt a felismerés, hogy jelenlegi technikai felkészültségem kevés, mert egy komplett asztalos műhely és a mesebeli Gepetto tudása volna szükséges ahhoz, hogy összehozzak egy Pinocchiót - vagy legalább valami ahhoz hasonlót.
A szerző egyébként korábban az Állami Bábszínház, jelenleg Budapesti Bábszínház munkatársa, és e kötetet hatvanöt éves gyakorlata és szakmai tapasztalatai alapján állította össze.
Lellei Pál könyvét mindenkinek ajánlom, akit érdeklődnek a marionett bábok iránt.

Lellei Pál: Bábkészítés című könyve megrendelhető:
eszme@eszme.hu.

Lellei Pál, a szerző, teremtményei és Balla Margit társaságában

Következik:
Anyagválasztás: ha nem fa, akkor mi?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése