Rendszeres olvasók

2018. július 22., vasárnap

Benyovszky - képregényben

A képregény világszerte népszerű műfaj, melyet gyakran használnak ismeretterjesztésre vagy pusztán kedvcsinálónak egy-egy szépirodalmi műhöz. A történelmi témájú képregények külön kategóriát alkotnak, bár hazánkban ez a műfaj inkább neves magyar szerzők műveinek feldolgozásához kötődik. Ebbe a történelmi műfajba tartozik a lengyel Száműzöttek című képregény is, ami Benyovszky Móric kamcsatkai szökésének történetét dolgozza fel.

A Száműzöttek borítója 1989

A történet ott kezdődik, amikor Benyovszky sógorai elől menekül lengyel földre, majd a Bari Konföderációval folytatódik, szökés Szentpétervárra, a kamcsatkai száműzetés, Bolsereck, szökés a tengeren, Japán partjainál és út Franciaország felé. Meglehetős történelmi pontossággal vázolja fel az eseményeket, például a szentpétervári letartóztatást álruhában, a kamcsatkai lázadást, valamint a szökést - így kimarad a szokásos Afanázia fémjelezte érzelgős vonulat is. A szereplők között pedig ott találjuk Wynbladt és Sztyepanov figuráját. Benyovszky karaktere azonban inkább hasonlít egy Verne-hőshöz, mint a romantikus regények által elénk festett alakhoz, hiszen a mű az ifjúság okulására készült.
A történetre jellemző pontosság viszont korántsem tükröződik az öltözékek és egyenruhák tekintetében - és valahogy máshol nem is nagyon találunk utalást a kamcsatkai kozákokra -, ez azonban csöppet sem von le a mű értékéből.

Csatajelent a lengyel függetlenségi háborúból 

Nyilov kapitány, akinek tekintélyét hosszú ősz szakálla is növeli, 
valamint a már "jól ismert" mérgezett tea 
és az elmaradhatatlan sakk-parti 

Szamurájok földjén 

Franciaország felé - zárókép 

A hátlap Benyovszky Móric rövid életrajzával

A képregény 1989-ben jelent meg Danskban. A történet és szöveg Anna Banach nevéhez fűződik, a képregényt pedig a neves Jerzy Wróblewski készítette.

A mester készülő művei körében: Jerzy Wróblewski

Jerzy Wróblewski 1941-ben született, első képregénye 1959-ben jelent meg, és 1991-ben bekövetkezett haláláig közel 60 önálló képregényt jelentett meg. Termékeny életműve színes tematikai palettát tudhat magáénak, a krimitől, a westernen keresztül egészen a történelmi munkákig sokféle történetet vetett papírra. Rajzstílusa a '60-as évek amerikai képregényeit idézi, realisztikus ábrázolás módja tökéletes eszköz volt a választott tartalom megformálásához.

Egy oldal az Hernán Cortésből 

És egy másik a "II. világháborúból"

A Száműzöttek nem csupán a lengyel képregénytörténet neves darabja, de magyar vonatkozása miatt talán nálunk is számot tarthat némi érdeklődésre.

Ajánlott linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése