Rendszeres olvasók

2018. július 1., vasárnap

Benyovszky matt

A világtörténelem és a világirodalom is számos neves sakkjátékossal büszkélkedhet. Kempelen Farkas rejtélyes sakkozógépétől a korántsem izomagyú Philip Marlowe figuráján keresztül egészen a modern a Gyilkosság lólépésben című moziig több regényben és filmben is fontos szerepet kapott ez a játék. Így nem túl meglepő, hogy épp annyira hangsúlyos a gróf Benyovszky Móric életéről írt regényekben is.

 Charles Bargue (1826-1883): Sakkjátékosok

A kamcsatkai száműzetés során nyerhetünk igazán bepillantást Benyovszky sakktudásának kvalitásaiba. Benyovszky önéletírásában lejegyzi, hogy egyik fő bevételi forrása a sakkjátszmákból ered. A helyi kereskedőkkel vívott csatákban verhetetlennek bizonyult, így azonban ellenségeket is szerzett magának. Az orosz fogságról szóló irodalmi alkotások mindegyike megemlíti a Kazarinov kereskedő által ajándékozott mérgezett cukorsüveget - máshol teafüvet. A mérgezésbe Benyovszky egyik rabtársa belehalt, de legtöbbjüknek sikerült semlegesíteni a hatást dióolaj és rénszarvastej elegyével. A történetből, akárcsak egy vesztésre álló játszmából, Benyovszky végül mégiscsak nyertesen szállt ki, a saját hasznára tudta felhasználni, és sikerült megszabadulni az ellenlábas Kazarinovtól is. A regények általában megállnak ezen a ponton, és sakkjátékról a továbbiakban nem sok szó esik.

Edward Harrison May (1824-1887):  
Lady Howe mattot ad Benjamin Franklinnek -
London 1774

Benyovszky nem csupán a kereskedőkkel sakkozott, de az erőd parancsnokával, Nyilov kapitánnyal is. Nyilov kapitány személye a Benyovszky-kutatók számára nagy jelentőséggel bír, de a nagyközönség számára kevésbé ismert, viszont Benyovszky további sakkpartnereinek neve már ismerősen cseng. Benyovszky a Bari Konfederációban ismerkedett meg a fiatal Kazimierz Pulaskival - aki később Benyovszkyval együtt vett részt az Amerikai Függetlenségi Háborúban, ahol az általa alapított Pulaski légióban több magyar is szolgált -, köztük számos játszma zajlott, és igazán sajnálatos, hogy e két kiváló stratéga játékáról nem maradt fenn feljegyzés.
Amerikai útjai során Benyovszky baráti kapcsolatot ápolt Benjamin Franklinnel, aki szintén nagy sakkjátékosnak számított. Franklin fontos szerepet vállalt a sakk népszerűsítésében, és 1786-ban jelent meg The Moral of Chess című munkája, amely mérföldkőnek számított az amerikai sakktörténetben. Kettejük sakkjátszmái is a feledés homályába merültek, de szerencsére napjainkban egyre erősebb az a törekvés, hogy az erre vonatkozó források végre publicitást kaphassanak. Benyovszky és Franklin barátságának nyilvánvaló bizonyítéka az is, hogy a gróf halála után Franklin anyagilag is támogatta az özvegyét.

Henry Brispot (1843-1928): Sakkjátékosok

Szerencsére azonban a hálátlan utókor nem feledkezett meg teljesen Benyovszky Móricról, és létezik egy fojtott mattként is ismert lépéskombináció, ami lengyelül a Benyovszky matt nevezet viseli. Ennek részletes leírása megtalálható a lengyel wikipédia oldalán:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mat_Beniowskiego
Az 1975-ben a Sport Kiadó gondozásában megjelent Magyar sakktörténet I. kötetében A Benyovszky-epizód címmel egyoldalas alfejezet tárgyalja az előbb elmondottakat. A nem túl precíz összegzés azonban inkább egy rövid életrajzkivonat és lényegi információkat Benyovszky sakkjátékáról, technikájáról nem tartalmaz - valójában persze örülhetünk, hogy egyáltalán említésre méltatták az első magyar sakk-könyv és Kempelen Farkas között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése