Rendszeres olvasók

2015. június 1., hétfő

Harc a levegőért - a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület sorozata

Az I. világháború után, akárcsak Németországban, hivatalosan hazánkban is megszűnt a repülőgépgyártás és a katonai repülés. De, ahogy Vaterlandban, nálunk is sportegyesület formájában sikerült átmenekíteni a hagyományokat, és ilyen keretek között készítették elő a későbbi pilótaképzés alapjait. Hazánkban a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület nyújtott hivatalos keretet a repülés szerelmeseinek, hogy szenvedélyüknek hódoljanak, és eközben szakavatott pilótává váljanak. Az egyesület 1921 és 1946 között működött, majd többszöri átalakulás után napjainkban ismét ezt a nevet viseli.

Műegyetemi Sportrepülő Egyesület logója napjainkban

A repülés és az egyesület népszerűsítésére jelent meg a Révai Irodalmi Intézet közreműködésével a Harc a levegőért sorozat. A kiadás évét nehéz pontosan meghatározni, mert a kötetekben nem szerepel, de az egyik szövegben felbukkanó dátumok alapján a '30-as évek legvége esetleg a '40-es évek eleje lehet, egyes antikvároldalak az 1940-es vagy 1941-es évet jelölik meg.
A sorozatban magyar és külföldi szerzők művei egyaránt szerepelnek:
Steff Tibor: Játék az éggel
Svachulay Sándor: A természet aviatikusai
Magyar Sándor: Álmodni mertünk
Bánhidi Antal: Pilóta lettem
Anne M. Lindbergh: Zúg a szél
Amelia Earhart: Az utolsó út
Günther Plüschow: Ezüstkondor
Lucio D'Ambra: Szárnyas katonák
Valentino Tocci: Légi párbaj
Antoine de Saint-Exupéry: Egyedül a felhők felett

Az egyesület könyvben szereplő logója '40

A szerzők közül nem csupán a nemzetközi hírnevet viselő Saint-Exupéry tűnik ki, de a magyar nevek, mint (Szilas) Steff Tibor vagy Bánhidi Antal, is ismerősen csengenek azok számára, akik jártasak a magyar repülés történetében. A következőkben igyekszem ízelítőt nyújtani az egyes kötetekből a szerző, vagy akár a fordító személyének rövid ismertetésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése