Rendszeres olvasók

2017. október 20., péntek

A Sárkánycsászár sírja - "agyagmúmiák"

A Sárkánycsászár sírjában nem csupán a helyszín és némely szereplő új, de korábbi karaktereinkben is akad némi változás. A kritikusok többsége a film egyik hibájának rója fel, hogy Evelyn figuráját nem Rachel Weisz, hanem Maria Bello alakítja, de szerintem ez inkább előnyére, mint hátrányára vált a történetnek.

Együtt a család, de a helyzet nem valami idillikus

A családfő Rick O'Connell (Brendan Fraser), kissé "megemberesedett", de nem sokat változott, és még horgászni is pisztollyal jár - biztos, ami biztos -, sógora Jonathan (John Hannah) is a szokott formáját hozza - főként, ha gyémántokról van szó. A második részben még csak gyermek Alex (Luke Ford), itt viszont már felnőttként megy szülei idegeire. A jó oldalt erősíti továbbá Michelle Yeoh, aki a "jó" boszorkányt alakítja, Isabella Yeong, aki a Sárkánycsászár sírját őrzi és a Russell Wong, aki még felnégyelt állapotban is derekasan állja a sarat a gonosszal szemben. Rob Cohen, rendező egyébként már korábban is forgatott együtt Wonggal a nálunk Tomboló ökölként sugárzott (Vanishing Son) című tv-sorozatban, melyben volt alkalma jobban is megismerkedni a kínai kultúrával, amit később ebben a filmben is kamatoztathatott.

Két kiváló karakter, két kiváló színész, két kiváló harcművész:
Russell Wong és Jet Li

A rettenthetetlen és félelmetes Sárkánycsászár szerepében Jet Li, aki számtalanszor bizonyította színészi képességeit. Ezúttal ismét egy negatív karaktert formál meg, de a dolog pikantériája, hogy ellenfele Russel Wong, akivel az Öld meg Rómeót (Romeo Must Die) című filmben már összemérték tudásukat, igaz, akkor fordított szereposztásban. A történetben valójában a Sárkánycsászár ellenfele Zi Yuan, a boszorkány, Wong karaktere hozzá idomulva-simulva száll szembe uralkodójával.

 Ha a sereg egyszer megindul...

A Sárkánycsászár Imhoteppel ellentétben kezdettől fogva ellenszenves. Hatalomvágya, önzése és hiúsága okozza majd vesztét. Mestere a mágiának, kiváló harcos, de igazán emberi vonásai nincsenek. Számára ismeretlen fogalom a gyengédség, ami Imhotepben még megvolt. Birodalma és hadserege a benne tomboló kegyetlenség szimbóluma. Önimádatának kiváló példája, amikor a harci parancsot saját szobrának válláról adja ki.

A mágiának ezúttal is kulcsszerep jutott

A filmben jó néhány "áthallást" is elrejtettek a készítők. Ilyen például Jonathan "Imhotep" nevű bárja, ami egyiptomi stílusban szórakoztatja a shanghai nagyérdeműt - és kissé hajaz az Indiana Jones II-ben látható Obi Wan Clubra, ami szintén Shanghaiban "található". Hasonló módon használják fel továbbá a Sárkánycsászár hatalmas szobrát látványelemként, mint az első részben az Anubisz-szobrot. Abban viszont ez a film eltér a korábbi két résztől, hogy a szó szoros értelmében nem múmiával van dolgunk, hiszen a császár és a hadsereg is egy átok révén kerül "beagyagozásra", igaz, szerepelnek önjáró holttestek a nagy csatajelenetben - azok a halottak, akiket beépítettek a falba, köztük a Wong által megszemélyesített Ming tábornok - kivételesen a jó oldalon.

Léteznek jó múmiák is?

A Sárkánycsászár sírja monumentális, aprólékosan kidolgozott forgatókönyvvel dolgozik, számos misztikus elemet beleépített a történetbe, hiszen találkozhatunk jetikkel és ellátogatunk a titokzatos Shangri Lába is. Kissé talán több szerelmespár szerepel benne a kelleténél, de még ezt sem vethetjük a szemére. Összességében jó kis film lett, érdekes színfolt a múmiamozik világában.
A továbbiakra nézve Jonathan záró mondata izgalmas folytatást sejtett, és pár éve (2013)  még tartotta magát a Mummy 4 - The Rise of Aztec névre keresztelt projekt, melyben Antonio Banderas játszotta volna a gonosz azték múmiánkat - már ezért külön érdemes lenne megnézni -, de manapság híre-hamva sincs a filmnek, pedig egy azték (mexikói) környezetben játszódó epizód igazán ütős lehetne - ott aztán folyt a vér bőven, és tán néhány konkvisztádort is kiáshattunk volna. De reménykedjünk, hogy a folytatás nem marad el, csak hosszúra nyúlnak az előkészületek.

Amíg a készítők pihennek,
a Mummy-rajongók már szorgalmasan készítik a filmplakátokat...

...hozott anyagból, de annál lelkesebben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése