Rendszeres olvasók

2015. július 26., vasárnap

Signal Magazine

Signal - jelzés, jeladás a szótár szerint, de valójában nem is volna szükséges lefordítani.

 A Signal címlapja (1942. szeptember 2.): kitekintés

A Signal - semmi die, der, das - a Wehrmacht kiadványa volt, 1940 és 1945 között jelent meg. A németen kívül a megszállt területeken és a szövetségi országokban is terjesztették, akárcsak a Der Adlert. Egyéb hasonlóság is akad a két magazin között: a Signal is két hetente jelent meg több nyelven - nem hivatalos források szerint 30 különböző nyelven -, fénykorában 2,5 millió példányban. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 1941 decemberében került piacra. Az utolsó szám a '45-ös év 6. számának egyetlen svéd példánya ismert.

Katonaélet:
nem pazaroljuk az időt az evésre, munka közben is megy már

A Signal 40 oldalas kiadványai a Der Adler és a Die Wehrmacht tematikáját követve a fronton szolgáló katonák mindennapjait, hadi eseményeket, fegyvereket, taktikai tanácsokat tartalmaztak, de társaival ellentétben a képanyagra fektette a hangsúlyt, oly annyira, hogy számonként legalább 12 oldalnyi egész oldalas színes képeket tartalmazott, ezzel "überelve" minden korábbi kiadványt. Mellesleg a Signal képeit a mai napig felhasználják a különböző könyvek és újságok.

Motoros járőr, ahogy korábban még nem láttuk: színesben

A Signal bemutatja: Afrikakorps avagy harc a homokkal
- Achtung! az nem egy háborús filmből kivágott jelenet, hanem eredeti felvétel -

És ha már Afrikakorps, akkor nem mehetünk el csak úgy a "Wasser in Afrika" című majd három oldalas cikk mellett sem. Szívem szerint idemásolnám az egészet, de inkább csak mazsolázom a képek közül. Talán a kissé Rejtős hatás miatt ragadott meg annyira, nem tudom.

 A víz útja: íme, akik "palackozzák"...
 
 ... és aki szállítja...

 ... majd aki megissza

A Signal bővelkedik családcentrikus híradásokban. Ebben a számban például kastélyban üdülő árvákat láthatunk, színesben pedig egy junge Frau örvendezteti meg a férfi olvasókat, aki éppen gyümölcsöt szed. Természetesen nem hiányozhat A hős katonáink a nagyvilágban rovat sem. Ennek apropóján kis hazánk is belekerült a szeptemberi számba.

A felirat szerint némi "Czardas" esete forog fenn,
de jó lesz nekünk a csárdás is
- egy jóképességű pulit azért hiányolok a képről -

Hirdetések is szép számmal akadnak a gyógyszertől az írógépig. Franz Schubert pedig szemüveges reklámoz - a halkonzervet még érthető lenne, de a szemüveg.

 Harisnyareklám vagy burkolt erotika - 70 den piros keretben

A kultúra sem maradhat ki! Ezúttal viszont nem elégszünk meg dívák, színészek fényképeivel és a német művészet nagy alakjainak felelevenítésével. A Tengelyhatalmi Zeneakadémia új tehetségei is helyet kapnak.

Tehetségeink a német és olasz hadseregben

 De nem kell mindent olyan komolyan venni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése