Rendszeres olvasók

2015. július 26., vasárnap

Die Wehrmacht - magazine


Die Wehrmacht - fejléc

A II. világháborúban kiadott propaganda újságok skálája igen széles, és minél jobban belemerül az ember ebbe a témába, annál inkább az az érzése, hogy a felfedezésre váró anyag mennyiség egy végtelen óceán. A Die Wehrmacht egérrágta, kissé megviselt példánya furcsa túlélőként tárja elénk a világot a III. Birodalom szemüvegén keresztül.

Unsere Wehrmacht - minden nehézséget legyőz a bajtársiasság

Igen kevés adatot sikerült előásni erről a kiadványról. Annyi bizonyos, hogy 1936 és 1944 között jelent meg. Kiadása ás szerkesztése1938 februárjától egészében a Wehrmacht fennhatósága alá került. Egyes számok színes oldalakat is tartalmaztak - az itt felhasznált '41-es példány sajnos nem. 1944 szeptemberében azonban - talán a vereséget jelző ómenként - megszűnt.

Unsere Kavallerie - ritkán látott képek a német lovasságról

Az újság szerkezete megegyezik a hasonló kiadványokéval: tudósítások, hasznos információk, némi szépirodalom, viccek, hirdetések tarkítják a palettát.

Nocsak! Egy jó ismerős!
Nivea a háború szolgálatában

Jelen számunkban még maga Rommel is helyet kapott, bár a róla közölt képen nem annyira lehet felismerni. Fotók és grafikák egyaránt szerepelnek a térképek és különböző taktikai útmutatásokat tartalmazó ábrák mellett. Sajnos az egyik leglátványosabb képen látszik, hogy korabeli technikával ugyan, de megbuherálták. A légvédelmi ágyú mögé háttérként szépen hozzáaprikálták az Alpok vonulatait, de így is számos csemege található ebben a kiadványban.

Nem maradhat ki a Luftwaffe sem: vadászok Szlovákia fele

P.s.: A Halló! Halló! című angol vígjátéksorozat 24. epizódjában Bertorelli kapitány kezében is láthatunk néhány Die Wehrthacht-ot, amikor belép az ezredes irodájába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése