Rendszeres olvasók

2015. május 16., szombat

Der Adler - 1944. szeptember 19

Kelet vagy nyugat, ez itt a kérdés.

A Der Adler 1944. szeptember 19-ei száma önmagában tükrözi a Luftwaffe kevésbé dicsőséges helyzetét. Már a címlapon szereplő pilóták is igen nagy gonddal szemlélek a térképet, hát még a vezérkar! Az újság  híven tükrözte a háború viszontagságaitól megtépázott hátország gazdasági állapotát, bár még igyekezett valamelyest javítani a harci morálon. Az oldalszám a kezdeti 36-ról vissza esett a sokkal szerényebb 20-ra - bevallom, először azt hittem, hogy valaki kiszedte a közepét, ezért gyorsan végigellenőriztem az oldalszámot. A papír és a képek minősége is együtt romlott az ellátással, a rovatok száma csökkent, és valahogy  Hermann Göring lelkesítő szavai is elmaradtak.

 A háború néma "áldozatai"

Azért akadnak érdekességek ebben az alaposan megnyirbált magazinban, például néhány pórul járt, de szerencsésen hazai területen landolt gépről. Felül egy alaposan meggyepált Messerschmidt 109-es látható.

A Harmadik Birodalom és a Japán Császárság,
a híd két pillére, egyetlen pillanatra összeért

Természetesen helyet kapnak az újság hasábjain - majd' három oldalon keresztül - szövetségeseink, a japánok, akik a csendes-óceáni hadszíntéren igyekeznek visszaszorítani a jenkiket. A japán és német légierő tisztjei az utolsó felvonás előtt összeállnak még néhány fotó erejéig.

A Luftwaffe bemutatja: Nők a fronton című kisfilmjét

Az otthontól távol szakadt, elcsüggedt férfi számára üdítő gondolat a női munkatársak "jelenléte" - semmi pajzán gondolat, csupán hazafias lelkesedés! Mint a képek is bizonyítják a nők a fronton ugyanúgy helytálltak, mint a tűzhely mellett. Az olvasók persze jobban örültek volna, ha lengén öltözött nagyvilági hölgyek vagy mosolyogva pózoló színésznők képeit szerkesztették volna a két oldalnyi hirdetés halmaz helyére, de háborúban az ember ne válogasson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése