Rendszeres olvasók

2015. február 8., vasárnap

Misztikus félhomály

Egy kis időrend következik a Made in Japan köteteihez, azok számára, akik az össze-visszamegjelenések forgatagában szeretnének biztonsággal tájékozódni.

Kezdetben vala a Bonszai a balkonon (magánkiadás, 2011), volt itt gikszer bőven, de igyekeztünk korrigálni, amit csak lehetett. Abszolút saját design a borítótól a helyesírási hibákig.


Aztán az év végén kijött a "trilógia": Családi ereklye - Japán juhar - A gésa mosolya (STB Kiadó, 2011). Történetünk a Meidzsi no okurimono körül kering, ami egy porcelán tál, de aki azt hiszi, hogy csupán a művészettörténeti értéke miatt kerülgetik annyian, az bizony nagyot téved. Jakuzák, FBI-ügynökök, sőt, a tokiói rendőrség képzett tisztjei mind-mind ezt kutatják. Halál és szerelem! Igazság és törvény! Ilyesmi mind előfordul, de gyakran nem a várt sorrendben vagy kombinációban. Figyelem! Ez a három mind Bonszai a balkonon fedőnéven futott.
A borító mondjuk csöppet sem tükrözte a tartalmat, és biztosan sokan csalódtak, hogy egy szirupos lányregény helyett vértől csöpögő krimit kaptak kézhez, de ez van, ha nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.


És íme a harmadik, tárgyi tévedésekben is javított változat, immár egy köteteben, a régi, jól bevált stílhez visszatérve! (magánkiadás, Publio Kiadó, 2014)
Így lett többek között Tosihira Jamamotoból Tosira Icsiro.
Ezúton még egyszer köszönet Holló Viktóriának a segítségért!

Míg a Bonszaiban megszerettük és elbúcsúztattuk Sean O'Brient, megismerkedtünk az enyhén lökött Edward Williamsszel, és kezdtük azt hinni, hogy kiismertük a kobratekintetű doktor Tagava Simót, a Made in Japan további köteteiben Williams ügynök különleges kalandjaiba... elnézést Williams különleges ügynök kalandjaiba nyerhetünk bepillantást.
Elsőként A mangaka (magánkiadás, Publio Kiadó, 2013) lapjain, ami valójában egy kísérlet, amolyan tollpróba volt a szerző részéről. A hagyományos krimi szerkezetét vettem ugyan alapul, de a 9. fejezetben csak visszatértem a bonszaios formához.
Edward Williams mellett feltűnik a színen doktor Alan Duchat, mint a boncolások mellé szervírozott elkerülhetetlen kötőelem, és bepillantást nyerhetünk Ronald Smith felügyelő Dick Tracy-ben és fánkokban gazdag előéletébe is.

A folytatásban, a Jádeasszony (magánkiadás, Publio Kiadó, 2014) szövevényes intrikái kerültek az olvasó elé. Lényegében a Seattle-i háromszögről rántja le a leplet Williams, aki borsos árat fizet ezért a felfedezésért. A jakuzákat sem kell féltenünk, doktor Tagava Simo továbbra is állja a sarat, és néhány kedélyes játszópajtásra is szert tesz a vietnami Vu Xuan Ben és az öreg Cseng Cse személyében. És, hogy a fiatal Ryan Mackenzie is tanuljon valamit, női bűnözők is felbukkannak a színen.

Ez volna a Made in Japan és Edward Williams tekervényes és igen rögös útja, ami azonban még távolról sem ért véget.

A folytatás hamarosan érkezik!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése