Rendszeres olvasók

2016. október 22., szombat

Mr. Holmes - bár tudnám feledni

Újabb visszavágása a Granada sorozata miatt, avagy egy háborgó lélek újabb bolyongásai. Talán így összegezhetném, ha megtalálnám végre a megfelelő szavakat erre az újabb Holmes-történetre, amelyet 2015-ben követett a BBC.

Egy DVD-borító, ami egészen mást sugall 

A Ian McKellen főszereplésével készült film ezúttal Sherlock Holmes időkorába kalauzol minket. A pörgősnek éppen nem nevezhető cselekmény ettől függetlenül érdekes vágási és dramaturgiai elemekből épül fel, amit biztosan jobban értékelnénk, ha nem kötődne Holmes személyéhez, csupán egy öregedő detektív végnapjaihoz. Az emberi drámák ködében egy öreg úr és kis kölyök barátsága bontakozik ki, amit  kissé nehezít, hogy meg kell szelídíteni, a magányos, és kissé mogorva mamát is. A háttérben pedig egy félreértelmezett bűntény bontakozik ki, és marad egy némileg elvarratlan szálunk is, a japán vonal. Mellesleg különös, hogy Holmes japán vendéglátója, a titokzatos Mr. Muraszaki Hirosimából - ó! mintha Muraszaki lett volna Hannibal Lecter nagynénje, aki végül visszatér Hirosimába, vajon csupán véletlen. A japán vonal vitathatatlanul színt vitt Holmes és a nézők életébe, de elég kidolgozatlannak érzem, vagy csak túl elfogult vagyok. A történet mélységi filozofikus mondanivalója az elfogadás, ugyanakkor akad benne némi bonyolult szimbolika a méhekről és darazsakról.

Kirándulás a tengerpartra:
érdekes kirándulás a detektív-történetek eddig ismeretlen dimenzióiba

Ian McKellen kétségtelenül kiváló színész, ezt már a Vörös Pimpernelben is bizonyította Chevlain polgártársként, illetve a III. Richard sajátos adaptációjában, jelenléte még is kevés ahhoz, hogy ez az alkotás előkelő helyezést érjen el a Holmes-fantáziák színes világában. A mellékszerepekben a Poirot- és Miss Marple-sorozatok ismert arcai bukkannak fel és Laura Linney, akit ritkán látni ilyen lepukkant szerepben.

Egy újabb öregember-film McKellen repertoárjában

A Mr. Holmes egyestét és szinte mondhatni egyszer nézhető mozi, de Holmes-rajongóknak kötelezően ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése