Rendszeres olvasók

2016. október 9., vasárnap

Жажда 1959 - Szomjúság

Vjacseszlav Tyihonov (Max Otto von Stirlitz) korai munkái után kutatva akadtam a szovjet filmipar eme műremekére, ami mellesleg még ma is határozottan fogyasztható azok számára, akik nem ragaszkodnak az amerikai típusú action movie által felállított keretekhez. A Жажда vagyis Szomjúság című háborús film - ami több feldolgozást is megért azóta - ugyanis inkább hasonlít a '30-as években forgatott magyar filmekhez, mint napjaink siker mozijaihoz.


Ha egy amerikai háborús filmben valaki zongorázik, általában kell lennie a közelben legalább egy német tisztnek, ha csak nem a német tiszt az, aki zongorázik. Ezzel szemben a Szomjúságban a szovjet tisztek is tudnak zongorázni, és beszélnek németül, sőt, orvul beépülnek az ellenség soraiba, no nem túl hosszú időre.
Főhősünk ezúttal Oleg alias Wolfgang Rink hadnagy (Tyihonov), a szovjet felderítő, korábban matróz. Van a történetben egy szép arcú Mása, természetesen Oleg kedvese, aki miatt a főhős majdnem le is bukik. A cselekmény Odessza városának hősies vízhez juttatásáról szól, szomjazó, ám vidáman csúzlizó gyerekekkel, mindenre elszánt matrózokkal és partizánokkal. Találkozhatunk zsíros nyakú, háborút nem nagyon járt német ezredessel és egy mongol matrózzal, aki civilben késdobáló - a későbbi kung-fu mozik nélkülözhetetlen kelléke. Tyihonov, azon túl, hogy már akkor is jól állt rajta a német egyenruha, itt is kiváló színészi teljesítményt nyújt és határozott fellépése ezúttal kihúzza a bajból - ráadásul akcentus nélkül beszél németül. A filmben néhány harci jelent is található, ezek életszerűsége jóval felül múlja A halál 50 órájának jeleneteit, annak ellenére, hogy sokkal szerényebb költségvetéssel készült.


E korai Stirlitznek is nevezhető alkotást több okból is érdemes megnézni. Összehasonlítva az Egy gép nem tér vissza című Jávor-film hangulatával, rá kell ugyanis döbbenünk, hogy a nagy orosz néplélek nem is áll olyan távol a miénktől. Zenei anyaga nem túl bonyolult: Chopin, oroszos népdal hangulat, némi háborús gitár és gramofonzene, de ez éppen elég ahhoz, hogy magával ragadjon - és teljesen otthon érezzük magunkat.

Az odesszai múzeumban található ez a fotó az alábbi felirattal:
"Vjacseszlav Tyihonov. Még nem Stirlitz, de már
- kém az ellenség táborában. 'Szomjúság' című film 1959."
A kép forrása:
http://odessa-life.od.ua/news/25390-55-let-nazad-shtirlic-byl-v-odesse-foto





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése