Rendszeres olvasók

2018. augusztus 5., vasárnap

Hogyan készítsünk marionett bábút? - vegyes technika

A textilből varrt bábú végtagjai jól mozgathatók és formálhatók, viszont nem rendelkeznek tevőleges súllyal, ezt az anyagba varrt, már kiszáradt gyurmával tudjuk ellensúlyozni. A fejet azonban továbbra is a törzshöz rögzítve kell el készíteni.

Vázlat a vegyes technikával készítendő bábhoz

A vázlaton a narancssárga elemek jelölik a levegőn száradó gyurmából készült részeket, kékkel a textil bevonatot, és fekete a drótot. Mint az a képen is jól látható, a végtagok is tartalmaznak egy-egy formára alakított gyurmaelemet, közvetlenül azonban csak a nyak, a fej és a lábfejek lesznek láthatóak, vagyis ezeket kell majd lefesteni és lakkozni. A kézfej ezúttal textilből fog készülni. A sötétkék vonalak a könnyed mozgáshoz nélkülözhetetlen varrásokat jelölik, melyek megegyeznek a kapcsolódási pontokkal. A rajz nem méretarányos, csupán a báb szerkezetét mutatja.
Az első lépés ezúttal is a különböző elemek elkészítése levegőn száradó gyurmából. Drótváz csupán az alsó lábszárakon és a fejet-törzset tartalmazó tömbhöz szükséges. A többi elem pusztán súlyként szolgál, ezért különösebb megformázást nem igényel. Az alsó lábszárba vájt két lyuk a textil pontosabb rögzítését szolgálja.

A végtagokhoz készített elemek 

Fej, nyak, mellkas egyben

A következő lépés ismét a száradás. A törzs és fej vastagsága miatt ez legalább három-öt nap, csak ezután jöhet a festés, majd a lakkozás.

 Elemek száradás, festés és lakkozás után

 Az arc

A kész test elemekből összevarrva

A vegyes technikával készült marionett már jóval finoman mozgásra képes, bár itt is figyelni kell a súlyelosztásra. A nyak ugyan továbbra is merev, a kézfej esztétikáján pedig még van mit csiszolni.

Frakk és "szigarett"

Végül lecserélődött a kézfej is, így teljes a mű 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése