Rendszeres olvasók

2018. június 3., vasárnap

Kriegskunst in Wort und Bild - Magazin

A Kriegskunt in Wort und Bild című magazin első száma 1924 októberében jelent meg, és valamikor 1943-ban, a XX. évfolyam során szűnt meg. Az újságról szinte semmit sem lehet tudni, kevés információ áll rendelkezésre róla. Az 52 oldalnyi terjedelmű kiadvány havi rendszerességgel jelent meg, grafikákat, tusrajzokat, akvarelltechnikával készült képeket, fotókat és fotómontázsokat is felhasznált illusztráció, illetve szemléltetés céljából.

A magazin első  típusú borítója
kissé még a Nagy háborút idézi,
akárcsak a belív technikai megoldásai


A második generációs borító egyik kiváló példája

Postkriegskunstos borító a Kriegskunsthoz

A Kriegskunst kifejezés ezúttal azonban nem a Nagy háborúban született művészeti irányzat megnevezése - bár tartalmaz irodalmi műveket is és a benne szereplő grafikák némelyik figyelemre méltó, akárcsak a borítóképek -, sokkal inkább Szun Ce A háború művészete című munkájához hasonlít, pontosabban számos technikai, taktikai kérdést tárgyal, miközben bemutatja a hadsereg kiemelkedő alakjait.

Impozáns díszítő motívum az oldal alján

Az újságból nem csupán a gázálarc helyes használatát vagy a vadászgép-típusokat ismerhetjük meg, de eligazítást nyújtanak az egyenruhák vagy akár a helyes álcázás terén is.

Egyenruha ismertető egy 1941-es számból

Camouflage

A gázmaszk megfelelő használata - első oldal

Ezeken kívül a számok beszámolnak aktuális hadi eseményekről is. Ez a szám például a japán-kínai háborúról (1932 Shanghai) tudósít fotókkal és némi irodalmisággal.

Harcok Shanghai utcáin



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése