Rendszeres olvasók

2018. június 4., hétfő

Joachim Peiper japánul

Joachim Peiper SS-Standartenführer, az I.  Leibstandarte Adolf Hitler Waffen-SS páncélos hadosztály tisztjének személyét nem csupán a III. Birodalomban, de a szövetségesek sorai között is tisztelet és megbecsülés övezte, ami a Malmedy-per is fontos szerepet játszott. Peiper azon tisztek közé tartozott, akit katonái vakon követtek, aki kitartott mellettük, osztozott velük a nehézségekben a legdrámaibb körülmények között is. Karakterét számos életrajzi munka dolgozta fel, A halál 50 órájában a filmművészet megörökítette, és MG Comics is emléket állított neki a maga, fekete-fehér mangás módján.

Jochen Peiper - védőbortó...

...és ami alatta van: feketén-fehéren

Az MG Comics kissé misztikus mangakiadó, nemigen található róla információ, az általa kiadott képregények viszont bőséggel fellelhetők. Az MG a hagyományos mangafajtákon kívül - főként sci-fi műfajában - egy II. világháborús sorozatot is kiadott. A japán vonal nem túl meglepő módon repülőpilótákról és kamikázékról, a másik vonulat pedig a német páncélosokról szólnak. Ez utóbbiból eddig négy részt sikerült felkutatnom, és ennek a sorozatnak egyik darabja a Joachim Peiper életét feldolgozó manga is.

Joachim Peiperről röviden

A drámai hatású rajzokat 
korabeli fotókkal tették még életszerűbbé

A szerkesztők gondosan ügyeltek a részletekre, 
így a képregényben térképek is találhatók, 
az ütközetek előtt pedig a fentihez hasonlóan 
a hadosztály pontos összetétele és felszereltsége is megtalálható

És ha már a felszereltség szóba került, 
nem maradhatnak el az apró részletek sem, 
mint például a jó öreg panzerfaust

A képregény rajzstílusa inkább európai ízlést tükröz, nem a jellegzetes "mangastílusban" készült. Már maga a könyv is inkább nyugati, balról jobbra olvasandó. A rajzok között számos fotót fel lehet ismerni, mint ahogyan maguk a készítők is több fotót dolgoztak bele a képregénybe - lásd fentebb.

Ismerős kép az orosz frontról

Egy kocka a Malmedy-perből

Veterántalálkozó a háború - és a siralomház - után

A történet keretét 1976. július 13-14 adja, melyben szépen belesimul a Peiper katonai karrierjét taglaló rész, kiegészítve a Malmedy közjátékkal, és pár életképpel a szabadulás után. A kiváló dramaturgiával megszerkesztett történet azonban tartalmaz humoros elemeket is.

Ébredés egy részeg éjszaka után - katonatréfa

Mindazonáltal a történet drámaiságát már a kezdőképsorok megadják, amit a furcsa lezárás tesz még megdöbbentőbbé.

A halálra készülő Peiper szeretné családját biztonságban tudni

A gyilkosok felbukkanása után drámai snitt,
és egy új világ kezdete az újra egyesített Berlinben

Érdekes - vagy talán nem is annyira az -, hogy ez a képregény Japánban jelent meg és nem Európában, pedig ideje volna helyretenni az olyan tévhiteket, mint "minden német náci" - Peiper mellesleg még csak nem is volt párttag. De jól tudjuk a történelmet a győztesek írják... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése