Rendszeres olvasók

2017. december 29., péntek

Benyovszky Krisztián: Bevezetés a krimi olvasásába

A krimiirodalom irodalmának újabb állomása Benyovszky Krisztián: Bevezetés a krimi olvasásába. A szerző civilben irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, számos műve kapható hazánkban.

Sejtelmes borító az érdekes témához

A könyv 2007-ben jelent meg, vagyis nem éppen frissnek mondható, de egyedülálló betekintést nyújt a témában. A sajátos, és számomra nem mindig logikus szerkezeten kívül azonban néhány apró hibára is akadtam. Túl azon, hogy ízlésünk merőben eltér mind Philip Marlowe megitélésében, mind a Poirot karakterét megszemélyesítő színészek tekintetében - Chandler nem elég irodalmi, David Suchet pedig túl piperkőc - valahogy nem sikerült egy hullámhosszra vergődnünk, talán a számos cseh és szlovák példa miatt is, melyek közül több inkább szépirodalom, mint krimi, és melyeket igen valószínű, hogy a szerzőn kívül kis hazánkban más nemigen olvasott. Az ízlésre persze nincs magyarázat, de az 57. oldalon a "gyöngyház nyelű kis revolver" kiverte nálam a biztosítékot. A revolvernek ugyanis markolata van, nyele meg a sodrófának.
Kissé úgy érzem, a szerző túl sok mindent akart. A könyv történeti áttekintésnek felszínes, és néhány hosszabbra nyúlt elemző részt is tartalmaz, melyek nem igazán illeszkednek szervesen a vázhoz. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, és nincs azzal semmi gond, ha valaki a kedvenceket fűzi csokorba, de egy jó szerkesztő nem ártott volna, aki helyre pofozza a kikandikáló részeket. Így a mű egy vezérfonal nélküli céltalan kalandozás a téma körül.
Mindazonáltal ajánlom mindenkinek, akik a krimik iránt érdeklődnek, mert egyedi nézőpontja révén sok érdekes párhuzamra rámutat.

Monsieur, a precizitás nagyon fontos!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése