Rendszeres olvasók

2017. június 5., hétfő

Eltemetett sorozatok 05 - Mézga család 2015

Bevallom, nem gondoltam volna, hogy ennek a sorozat-gyűjteménynek valaha lesz magyar darabja is, de a sors erre is rácáfolt. Mély megrendültséggel tudatom ugyanis, hogy Mézgáék várva várt kalandjai végül az eltemetett sorozatok sorát gazdagítják.

Régi szép idők

A korábban három szériát megért családsorozat - Üzenet a jövőből - A Mézga család különös kalandjai (1968-69), Mézga Aladár különös kalandjai (1972), Vakáción a Mézga család (1978) - hosszú kihagyás után, 2005-ben indult volna, hogy ismét meghódítsa a tévéképernyőt. A projekt előkészületei kissé hosszúra sikeredtek, 2015-ben készült az a két epizód, ami végül kezdete és egyszer s mint lezárása is lett az új sorozatnak (A Mézga család és az ámítógép).

Új idők...

A Vuk-folytatás kevésbé sikerült próbálkozása után jogos félelemmel tekinthetnénk a produkcióra, de aki már látta az részeket, nem igazán érti, miért is került kukába az új széria. A szereplők és a környezet megfelelő módon modernizálódott, egészséges mértékben ötvözve a korábbi jellemvonásokat az új idők által támasztott kihívásokkal. Külön figyelmet érdemel Mézga Aladár szobájában az a Mátrix-plakátváltozat, ami a háttérben csendesen megbújik, vagy a családi fotók a nappaliban, és a gyakran változó családi összkép. A rajzkarakterek hangjaiban történő - olykor szükségszerű - változtatások is üdítően hatnak. Egyedül Harkányi Endre maradt az eredeti stábból, és érthető okokból Romhányi Józsefet is nélkülözniük kellett a forgatókönyírásakor, Reviczky Gábor azonban kiválónak bizonyult Blöki tolmácsolására, és egy pillanatra meglepődtem, amikor Máris szomszéd Tomanek Nándor hangján szólalt meg, igaz később kiderült, hogy valójában Tomanek Gábor - apjától örökölte ezt a szerepet. A történetnek az elkészült két epizód alatt nem volt lehetősége kiteljesedni, de külön köszönet az alkotóknak azért, hogy Nemecsek Ernőt visszahozták. Ezek után kíváncsi lettem volna, mit vihetne véghez ez a gép az Egri csillagokban, de ezt már sosem tudhatjuk meg, mert a projekt túl drágának bizonyult ahhoz, hogy elkészüljön. Az ezt taglaló cikkek szép nagy számokat emlegetnek (250 millió HUF), viszont kicsit falsnak érzem az indoklást, mert ennél jóval több pénz folyik el sokkal értéktelenebb és színvonaltalanabb munkákra.
De koncentráljunk a pozitívumokra, és ha más nem maradt: "Vigyázó szemetek e két részre vessétek!"





Kapcsolódó linkek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9zga_csal%C3%A1d
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9zga_csal%C3%A1d_%C3%A9s_az_%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p
http://rajzfilmovezet.blogspot.hu/2015/07/mezga-csalad-amitogep.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése