Rendszeres olvasók

2017. február 11., szombat

Rowan Atkinson alias Maigret

Az ITV 2013-ba zárta le két nagy sorozatát, a Poirot-t és a Miss Marple-t - ez utóbbit még nem hivatalosan -, így várható volt, hogy előbb-utóbb előrukkol valamivel.



2016-ban, nálunk szerénynek sem mondható beharangozással indult útjának az új üdvöske, a Maigret a főszerepben nem kisebb személyiséggel, mint Rowan Atkinson. Az első szezont két részesre tervezték, minőségben pedig semmivel sem maradnak el a belga detektív kalandjaitól.

 Hangulatunk szomorkásan poirot-s, kesernyésem marlowe-s

Ebben az esetben elég nehéz fába vágták a fejszét az ITV szakemberei, hiszen korábban számos Maigret-sorozat futott, és számos színészóriás formálta meg ezt a karaktert, köztük Jean Gabin. A nézőkben kialakított kép egy éltes, kissé testes figura, kevésbé lendületes, de annál emberibb. Külsejét tekintve az új felügyelő inkább Holmesra hasonlít - legalábbis ezt sugallja Atkinson testalkata -, egyéb tulajdonságaiban azonban nemigen történt változás. A kritikusok és nézők egy része kissé idegenkedett a gondolattól, hogy Mr. Bean vagy Johnny English képes volna megformálni ezt a csendes, befelé forduló francia rendőrfelügyelőt, de a rajongóknak szemernyi kétségük sem volt Atkinson drámai vénáját illetően. Az adásba került két rész is ezt igazolta: mint látható, a komikum nagymestere mesterien formálta meg a karaktert. Bármennyire is figyeltem, egyetlen Mr. Beanre emlékeztető grimaszt sem láttam, mindössze egy furcsa csuklótekergetést a boncteremben, de az is szépen belesimult a jelenetbe.

Atkinson mindig képes meglépi a nagyérdeműt

Az új Maigret képi megoldásai és hangulata sokban hasonlít a két testvérsorozathoz, de nyomokban fellelhető benne a '70-es évek francia filmművészetének, főként a Delon fémjelezte krimiknek a hatása (mint az Un flic - Egy zsaru). E kettő elegyét koronázza meg a főhős karakteréhez igazodó kesernyés, kiábrándultságot tükröző zenei háttér, amely főként a főcímdalban érhető nyomon.
Egyetlen furcsaság talán annyi, hogy az elméletben francia környezetben játszódó történetben egyetlen francia szó sem hangzik el.




Kell egy csapat! 


Maigret nem magányos farkas, Poirot-hoz hasonlóan neki is akadnak segítőtársai - már hivatalból is -, mint a jóképű, energikus, de igen lojális Lapointe (Leo Staar), illetve a tapasztalt öreg róka, Janvier (Shaun Dingwall). Persze nem árt, ha embernek vannak idegesítő, kissé ostoba és hatalmaskodó főnökei, ha van a közelben egy szemfüles újságírónő vagy egy tettre kész rendőrnő. A Maigret mellett vagy ellen munkálkodó szereplők közül Mme Maigret (Lucy Cohu) talán az egyik legkiemelkedőbb, hiszen a maga csendes, szolid módján támogatja férjét olykor saját testi épségének kockáztatásával.

Nem árt a biztos támasz, egy meleg otthon,
a gondoskodás egy gyilkosságokkal teli nap után

Ó, és igen! A Maigret-nek is számtalan magyar vonatkozása van, elég csak megnézni a stáblistát, ahol több tucat hazánk fiával találkozhatunk, és ha van időnk figyeljük meg a díszletül szolgáló utcákat. Mellesleg számos a testvérsorozatokból ismert színésszel is találkozhatunk.
Az első két epizód, amely szinte azonnal DVD-n is megjelent, már nálunk is adásba került. Sajnos a magyar szinkron ezúttal sem túl tökéletes, így aki teheti, inkább eredeti, angol nyelven nézze meg.

Eddig adásba került részek:
1. szezon - 2016
Maigret csapdát állít (Maigret Sets a trap)
Maigret és a kicsi Albert (Maigret's Death Man)
2. szezon - 2017
Maigret at the Crossroads



http://www.imdb.com/title/tt5012394/
http://www.imdb.com/title/tt5017060/
http://www.imdb.com/title/tt6326286/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése