Rendszeres olvasók

2016. december 29., csütörtök

Eltemetett sorozatok 04 - CHAOS avagy Party in the CIA


A CBS 2011-es próbálkozása hazai témában nemzetközi vizeken ezúttal nem az FBI, hanem a CIA berkeiből a CHAOS című, hivatalos megjelölése szerint vígjáték-dráma - ha van ilyen kategória. A sorozatra erősen rányomja bélyegét Tom Spezialy specális stílusa, aki a Született feleségekben itt-ott már megvillantotta tehetségét.

Különleges osztag, különleges bevetés,
különleges eszközökkel... már ha összejön

A pilot ezúttal is klasszikus módon indul: a CIA "elit" csapatába egy új fiú kerül, Ricky Martinez (Freddy Rodrigez), aki már az első beléptetésnél magára vonja a nézők és a biztonságiak figyelmét. A csapat tagjai: Eric Close (Dark Skies, Gyilkos elmék, Nashville), Tim Blake Nelson (Donnie Brasco) színész-rendező és James Murray (Marple - A Sittaford-rejtély), aki az angol vonulatot erősíti. Ez a négy eltérő karakter egy cél érdekében egyesíti erejét, bár ez a cél nem mindig tisztázott. A mellékszerepekben néhány ismerős színész látható: Christina Cole (Marple - Gyilkosság a paplakban, Poirot - Randevú a halállal), Mole Hagan (Columbo - Gyilkosság, füst és árnyék, Pillangó a kézben, Star Trek, Gyilkos sorok, Monk, Gyilkos számok) és Kurtwood Smith (X-akták, Star Trek, Men In Black, 24, Agent Carter).

Csapatunk a-tól z-ig

A műfaji megjelölés drámát és humor ígér, és a forgatókönyv igyekszik ehhez igazodni. Főkaraktereink már az első részben bizonyítják, hogy van humorérzékük, bár ez olykor egymás szívatásában teljesedik ki. A magánélet teljes mértékű semmivételétől a kémszakmában mindennapos csábításig minden szituáció alkalmas arra, hogy valami abszurditás kerekedjen belőle, és a drámát sem kell annyira komolyan venni. A sorozat félig-meddig a CIA-mítosz görbetükre némi öniróniával és hatalmi harccal fűszerezve, és mivel semmit sem kell komolyan venni - legalábbis ezt sugallja a főcímben az animáció, ahogyan a CIA-ból végül kikerekedik a CHAOS szó. Így a kilóban mérhető töltényhüvelyek helyett némi logika és kombináció lép. Helyszíneink: Észak-Korea, a Közel-Kelet, Kína, Oroszország és Kelet-Európa - hol máshol akciózhatna manapság egy CIA-ügynök -, főellenségeink pedig továbbra is diktátorok, arab terroristák és orosz maffiózók.

Ha ellenséges országban vakációzol,
legalább arra ügyelj, hogy jó legyen a társaság

A történetek kellemes vasárnapi tempóban folynak, de mindenképpen kiemelkednek a manapság gyártott gyors tüzelésű tömegáruk sorából. Olykor emberi értékek és némi humanizmus is kibontakozik, de papír zsebkendőre nem lesz szükség. Az alkotók meglepő módon viszonyulnak az idegen kultúrákhoz, és szerencsére már túlléptek a "jé, ezek is emberek" szinten. Azért a végén mindig a hazaiknál a pont...

"Egyetlen évad, 13 epizód és adios!"

Félig meddig érthető, miért is került le a listáról: akciónak nem elég vérdús, kémtörténetnek nem elég erotikus, amerikainak túl szellemes - erősen érződik némi brit behatás. Még is akadt egy csekély, de stabil rajongó tábor, akik igyekeznek világgá kürtölni, hogy volt egy ilyen is.

Egy kis ízelítő

Fanvideo a javából

Végül az alaphangulathoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése